От днес Пловдивска област е в грипна епидемия. На фона

...
</TD
>От днес Пловдивска област е в грипна епидемия. На фона
Коментари Харесай

Недостиг на лекарства за грип в аптеките в Пловдивско

От през днешния ден Пловдивска област е в грипна зараза. На фона на многото заболели - липсват антибиотици и медикаменти за намаление на температурата в аптеките. Затова от ден на ден лекари стартират да предписват в рецептите с изключение на главния медикамент и лекарство генерик, с което той може да бъде сменен. Често обаче и заместителят се открива мъчно, оповестява Българска национална телевизия.

След дълго боледуване Анета Петрова е довела щерка си на надзорен обзор.

Анета Петрова: Имахме проблем с набиране на медикаменти за детенцето. Взехме заместителя, обаче на нея не ѝ понася и по-късно започнах да звъня по всички аптеки.

С настъпването на грипа нарастват и затрудненията, което постанова лекарите да предписват антибиотици.

Д-р Златка Лазарова, персонален доктор: " Липсата на избрани антибиотици от избрани групи много затрудни работата ни. Най-напред изчезнаха антибиотиците за децата от цефалоспориновата и амоскицилиновата група, а в този момент много антибиотици и за възрастни липсват в аптечната мрежа. Това води до много загуба на време - и мое и на пациентите. "

За да компенсират неналичието на главния медикамент лекарите са почнали да вписват в рецептите и лекарството генерик.

Д-р Златка Лазарова: " В придвижване се открива, че тъкмо през днешния ден това или това липсва, аз беседвам непосредствено с фармацевтите, в други случаи изписвам различен медикамент ".

Фармацевти признават, че не могат да предвиждат по кое време в аптечната мрежа ще се появят изчезналите лекарства.

Димитрия Стайкова - ръководител на РК на БФС-Пловдив: " Някои от изчезналите артикули се появиха, само че в незадоволително количество и в аптеките е ежедневна и непрекъсната битка да следим какво се получава в търговците на едро, в складовете, и да смогнем да заявим нещо от тези позиции, значими за сезонната зараза от грип ".

Липси на медикаменти има в цяла Европа поради дефицит на първични материали от Китай, Индия и Украйна. Еврокомисията обмисля ограничения за справяне с казуса. Лекари и фармацевти приканват пациентите да не се презапасяват с лекарства.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР