Общинските съветници от политическа партия ГЕРБ се обявиха против

...
</TD
> Общинските съветници от политическа партия ГЕРБ се обявиха против
Коментари Харесай

Остра реакция: Общински съветници против завод за преработка на гуми в Пловдив

Общинските съветници от политическа партия ГЕРБ се оповестиха срещу построяването на цех за преправка на автомобилни гуми в границите на Пловдив. Те са внесли остра декларация, която да бъде обсъждана на съвещание на Общинския съвет на 17 януари, предава Plovdiv24.bg.

Според задачите на вложителя - построяването на апаратура за преработване на отпадъчни автомобилни гуми би трябвало да стане посредством новаторска безотпадна пиролизна технология 2-ро потомство за приемане на екологично чисто пиролизно масло, въглерод, газ и стоманена тел.

Както към този момент Ви информирахме в края на месец декември трябваше да се организира първото публично разискване по въпроса. То обаче се провали, откакто кметът на регион “Южен " се разгласи срещу построяването на сходна апаратура на бул. “Кукленско шосе " 15.

По-късно той изпрати информация, съгласно която е планувана в залата в заседателната зала на административната постройка на " ЕКО ЕНЕРДЖИ 50 “ ООД-гр. Пловдив, Район " Южен “, ул. " Кукленско шосе “ № 15. 

В декларацията си до локалния парламент общинските съветници от ГЕРБ показват безапелационното си несъгласие против построяването на завода. Според тях е извънредно стеснителен фактът, че заводът ще работи 24 часа без спиране. Планирана е преработката е за 7000 тона гуми, излезли от приложимост, като от тях ще остане 5988 тона рисков боклук, който също ще се предава за преправка. 

Според тях това не е решение на екологичните проблеми с изхвърлянето на гуми, а “печалбарство, обвързвано с преправка на неопасни боклуци в рискови ". Това, от своя страна, ще даде опция да изхвърляне във въздуха на Пловдив на субстанции и фини прахови частици.

Общинските съветници напомнят, че със заповед от 2022 година Министърът на околната среда и водите дефинира, че равнищата на замърсителите във въздуха в Пловдив са над нормата, като са превишени и тези, които заплашват човешкото здраве. Бащиците напомнят още, че Европейската комисия е въвела нови, по-строги правила за установяване стандартите за качество на въздуха и понижаване на замърсителите с 60 %.

В декларацията си общинските съветници от ГЕРБ означават още, че не е направено нужното изследване за здравословното положение на живеещите наоколо, нито за това по какъв начин активността на завода за преправка на автомобилни гуми ще се отрази на живота и здравето им. Те желаят Общинският съвет да се разгласи срещу “отварянето на кутията на Пандора " с разрешението за сходен цех, защото ще се появят нови проблеми, за които ще бъде късно разрешаването им след две години.

Съветниците показват, че реализирането на тази инвестиция е в прорез и с задачите и политиките на локалното ръководство по повод опазването на околната среда и здравето на пловдивчани.

Дали и какво ще реши Общинският съвет по проблема, следва да забележим в сряда.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР