Община Бургас ще изгради нова и просторна сграда за Дома

...
</TD
>Община Бургас ще изгради нова и просторна сграда за Дома
Коментари Харесай

Сторят нова и просторна сграда за Дома за стари хора в Минералните бани

Община Бургас ще построи нова и просторна постройка за Дома за остарели хора " Цвета и Анка Върбанови “ в Минералните бани, която да дава отговор на всички най-съвременни условия за самостоятелен и спокоен живот на възрастните. Предложението е на кмета Димитър Николов и ще бъде прегледано на идната сесия на Общинския съвет на 28 февруари.

Проектът " Реформиране на Дом за остарели хора " Цвета и Анка Върбанови “ посредством създаване на постройка за резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст в Минералните бани “ към този момент е подготвен и при утвърждение от общинските съветници ще бъде подаден по безплатна финансова помощ " Извършване на строителни действия и доставка на съоръжение и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за остарели хора “ по Програма за модернизиране на дълготрайната грижа на Националния проект за възобновяване и резистентност.

Проектът е в сходство със Закона за обществените услуги, в който се показва, че домовете за остарели хора би трябвало да се реформират до 1 януари 2025 година, с цел да отговорят на най-новите стандарти за качество. Дейностите в него са свързани с осъществяване на строителни работи и доставка на съоръжение и обзавеждане, посредством които материалната база на Дома за остарели хора да бъде в цялостно сходство със стандартите за качество на грижата за възрастни хора в надтрудоспособна възраст във връзка с профилираната среда за нея.

Настоящият Дом за остарели хора " Цвета и Анка Върбанови “, който е с 32 места, не може да покрие стандартите и нужния потенциал на пространствата, по тази причина се постанова да бъде построена напълно нова постройка. Тя ще разполага с всички нужни улеснения, с цел да обезпечи приятна и обществена среда, а също спокойни условия за живот на неговите жители.

Новият дом за остарели хора ще бъде издигнат по най-високи стандарти и ще разполага с единични и двойни стаи с всички нужни условия за независим живот. Вътре ще има още стая за рехабилитация и здравно наблюдаване, зала за групови и самостоятелни занимания, зала за арт и трудотерапия, фитнес зала, зона за релакс с ъгъл за четене, зона за хранене и отдих с столова. Тя ще бъде обзаведена и оборудвана с всички нужни мебели, съгласно условията за даване на резидентна грижа за възрастни хора.

Към постройката ще има още вътрешна градина с функционалности навън като: фитнес, пространство за трудотерапия и цветна градина. До всички пространства ще има обезпечена налична среда.

Изграждането на новия Дом за възрастни хора ще обезпечи по-добри условия за първокласен, самостоятелен и спокоен метод на живот за старите хора, съгласуван с самостоятелните им потребности.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР