Община Бургас има намерение да разшири услугата Грижовник“, насочена към

...
</TD
>Община Бургас има намерение да разшири услугата Грижовник“, насочена към
Коментари Харесай

Разширяват капацитета на социална услуга, насочена към част от възрастите бургазлии

Община Бургас има желание да разшири услугата " Грижовник “, ориентирана към възрастни хора с деменция, научи Burgas24.bg .

В началото на 2024 година Домашен обществен патронаж Бургас започва новата обществена градина за възрастни хора " Грижовник “. Тя бе основана в отговор на регистриран важен обществен интерес и нужда от целодневен престой на пълнолетни хора (възраст над 50 години), диагностицирани с деменция от друг генезис. Целта е те да получават професионална грижа в приятна и отзивчива атмосфера, с обезпечени разнообразни занимания и благоприятни условия за разширение на обществените контакти под наблюдаване на експерти. Дневните грижи и действия от психолози, рехабилитатори и обществени служащи ще бъдат ориентирани към закъснение на развиването на деменцията, в това число закъснение на утежняването на когнитивните, паметовите, двигателните качества и на прочувственото положение.

Предлаганата услуга ще даде опция на околните да продължат да упражняват своята трудова активност. Услугата започва пилотно с потенциал 10 индивида в постройката на Домашен обществен патронаж на бургаската улица " Иван Богоров “ № 20. Предвижда се потенциалът се разшири и надгради с благоприятни условия за включване до 30 индивида.

Помещенията, в които започва предлагането не разрешават разрастване цялостните благоприятни условия на услугата. По тази причина бяха потърсени здания – общинска благосъстоятелност, които да разрешат освен грижа за по-голям брой консуматори, само че и опция за разрастване на целия набор от интензивности, включително и опция за занимания и извършения навън.

Като подобаваща беше разпозната постройката на някогашна детска градина в с. Твърдица. Сградата е със постоянна структура, само че е нужен главен ремонт на покривната структура, която е компрометирана на няколко места. В пространствата непрекъснато прониква влага, което постанова осъществяване и на главен ремонт.

Индикативната стойност на средствата, нужни за реализиране на всички действия, както и за обезпечаване на уместно обзавеждане е в размер на почти 350 000 лв..

В Бюджета на Община Бургас е очакван запас от 180 000 лв. за ремонт на покривната структура на постройката в Твърдица, като в актуалната обстановка е оправдано въпросното финансиране да бъде употребявано за задачите на плановото предложение към план " Красива България “, поради опцията да се обезпечат спомагателни средства, посредством които да се обезпечат всички разноски на Домашен обществен патронаж.

Едно от изискванията за допустимост на плановото предложение е категорично решение на Общински съвет. Ето за какво е належащо свикването на  извънредно съвещание на Общински съвет Бургас за  взимане на решение, с което да се даде единодушие Община Бургас да кандидатства с плановото предложение по плана.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР