Оброчна плоча на тракийския конник бе открита днес при разкопките

...
</TD
>Оброчна плоча на тракийския конник бе открита днес при разкопките
Коментари Харесай

Поредно голямо откритие в Античен град Хераклея Синтика 

Оброчна плоча на тракийския конник бе открита през днешния ден при разкопките на Хераклея Синтика край с. Рупите, Петричко.

  " Висок релеф, изключителна направа и освен това е първата от камък – до момента имахме единствено теракотени. Можем да допуснем, че в Хераклея Синтика е имало светилище на Тракийския конник “, сподели ръководителят на екипа доцент доктор Людмил Вагалински (НАИМ-БАН).

Проф. доктор Диляна Ботева (СУ " Св. Кл. Охридски “), която е измежду водещите експерти по тематиката пък съобщи:

" Новооткрит монумент на Тракийския конник от интервала II-IV век, и то не на територията на Източна Тракия, ще ни накара да преосмислим теориите за разпространяването на този фетиш. Великолепна направа, явно е поръчан от богат човек. Интересен е жестът с дясната ръка – назовават го " латинска благословия “, само че съгласно мен " Сабазиев жест “ е по-точното определение, тъй като подсказва за връзката сред двата култа. Важен подробност е и змията при неналичието на въоръжение у конника; по този начин доказателствата, че не можем да го назовем " змееборец “, стават с едно повече. И да, евентуално ще се окаже, че в Хераклея Синтика е имало светилище или хероон на Тракийския конник ", оповестява Archeologia Bulgarica.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР