Областният управител Пламен Янев предлага парите, отпуснати за строителството на

...
</TD
>Областният управител Пламен Янев предлага парите, отпуснати за строителството на
Коментари Харесай

Областният управител с идея как да се изгради по-бързо Кръвен център в Бургас

Областният шеф Пламен Янев предлага парите, отпуснати за строителството на Кръвен център, да се преведат на Община Бургас. Целта е по-бързото строителство на постройката, с цел да може той да проработи допустимо най-скоро. Проектът към този момент е направен от Общината, теренът също е общински и най-логичното нещо е средствата да бъдат преведени в бюджета на Община Бургас, а тя да осъществя строителството, смята регионалният шеф.

Решението за основаването на Кръвен център в Бургас стана факт, откакто регионалният шеф организира срещи в отрасловите министерства и убеди управленията им, че Кръвният център е извънредно необходим на Бургас. Зад настояването застанаха всички бургаски лечебни заведения, народните представители от района и локалната власт. Община Бургас е изготвила и финансирала план за строителството на нужната за работата на центъра постройка. За задачата се употребява съществуваща остаряла сграда, която е долепена до настоящето Отделение по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас. След строителството двете здания се сливат в една и по този начин се обезпечават всички нужни пространства за действието на новия Кръвен център. Проектът е извънредно обстоен и дава отговор на всички стандарти и условия в трансфузионната хематология.

Решението на Министерството на здравеопазването за основаването на нов Кръвен център бе взето през декември 2023 година, когато Народното събрание гласоподава и част от нужната сума – 5 млн. лева Но са нужни още дейности, както и средства, с цел да бъде доведена работата до дъно.

" Още в първите дни на новата година организирах среща в Министерството на здравеопазването, с цел да изясним и стартираме механизма на деяние. Към момента е нужно първо Министерството на финансите да удостовери уговорката си, че ще дофинансира плана, защото към този момент са отпуснати единствено част от нужните средствата. Вече изпратих писмо до министъра на финансите Асен Василев и тази седмица  чакам потвърждението “, изясни регионалният шеф.

Втората стъпка е да се насочи обосновано предложение до министъра на опазването на здравето, в което да се опише планът за строителство и да се потвърди, че той дава отговор на условията, да се предложи реализатор и период за осъществяване на строителните действия. На база на това предложение Министерството на здравеопазването ще внесе предложение до Министерски съвет за приемане на разпореждане, с което да се сътвори кръвния център като нова конструкция и да започва процедурата по неговото създаване.

До момента диалозите, извършени с Община Бургас демонстрират, че тя също желае строителството да бъде осъществено в къси периоди и има подготвеност за това. Целта е до края на февруари постановлението да е реалност, добави още регионалният шеф.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР