Областният управител на Област Пловдив връчи благодарствени адреси на доброволците,

...
</TD
>Областният управител на Област Пловдив връчи благодарствени адреси на доброволците,
Коментари Харесай

Ангел Стоев връчи благодарствени адреси на доброволците към Областния щаб Пловдив - Украйна

Областният шеф на Област Пловдив връчи благодарствени адреси на доброволците, които най-активно се включиха в приема и акомодацията на украинските бежанци на територията на града и района.  

" Бих желал от името на регионална администрация да благодаря на хората с огромни сърца, които отделят от персоналното си време и посредством труда си оказват помощ за социализация и културна интеграция на украинските жители “. Това съобщи по време срещата с доброволците от Областния щаб " Пловдив – Украйна “. През тази година са давали наряди на горещия телефон или са били учители в безплатните курсове по български език, които се организираха в постройката на Областна администрация.  

Благодарствените писма от името на регионалния шеф получават учителите Наталия Янкова, Юлия Читакова и Здравка Сейкова, както и доброволците на горещата линия - Настя Полякова, Лаура Тулешова, Даниела Гергова, Мина Германова и Алекс Ковш. В награждаването участваха заместител регионалния шеф Даниела Николова и основният секретар на Областна администрация Георги Янев.

" Заварих от моя предходник Йордан Иванов една доста добре структурирана работата по проблемите на бежанците, които ние с администрацията продължаваме като работим интензивно в съгласуваност с почетния консул на Украйна Димитър Георгиев и Наталия Елис от фондация " Втори дом “. Нашата вяра обаче е война да приключи допустимо най-скоро и хората да се върнат към своя естествен живот “, разяснява още регионалният шеф. Той напомни, че Пловдив и региона се сочат като един от най-успешните модели за акомодация и социализация на бежанците в Европа. Регионалната и локалните управляващи остават в подготвеност, в случай че има нова бежанска вълна. Но на този стадий няма данни за изключително повишаване, стана ясно още по време на срещата.  

Доброволците споделят, че работата в помощ на хората от Украйна им донесла доста задоволство. Преподавателите по български език описаха, че учениците им са имали мощна мотивация и са постигнали забележителен прогрес в знанието на българския език. Курсовете в регионална администрация – Пловдив започват, още преди Министерството на образованието да е подготвило инструкции и пособия. Сами намират учебник, а чиновниците от администрацията оказват помощ за неговото печатане в тираж. Всички консумативи като учебници, тетрадки, писалки се дават от Областната администрация. Последните езикови курсове завършиха в края на септември.  

Към Областния координационен щаб е разкрита още в първите дни на войната е разкрита денонощна гореща линия към Областния щаб " Пловдив – Украйна “.  Дежурствата на нея се поемат от доброволци, които знаят съветски или украински. В първите месеци на войната телефонът приема стотици позвънявания ежемесечно. Чрез него се спомага за приемането на информация за настаняване,  за образование, за здравна помощ, за работа и всичко, обвързвано с проблемите на бягащите от войната хора.  

" Беше мъчно душевен от време на време, само че значимо беше да успокоим бежанците, да им дадем сигурност и вяра “, описаха хората, които са давали дежурства  на телефона.  По думите им украинските жители са признателни за помощта, която получават в Пловдив. Свикват с новата конюнктура и се пробват да продължат живота си като не губят вяра, че един ден ще се върнат в родината си.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР