Областният управител на Бургас Пламен Янев се срещна с жители

...
</TD
>Областният управител на Бургас Пламен Янев се срещна с жители
Коментари Харесай

Под въпрос ли е създаването на най-големия фотоволтаичен парк в у нас в Средец?

Областният шеф на Бургас Пламен Янев се срещна с поданици и притежатели на парцели в четирите села в Община Средец, където има капиталово желание за фотоволтаичен парк. Плановете са той да е на територия от 8 200 дка, за което Общинският съвет одобри решение да промени предназначението им от обработваеми ниви и пасища, в подобаващи за съответната инфраструктура терени. Решението е спряно, откакто регионалният шеф го апелира пред съда.

Срещите в селата Светлина и Дюлево, където са и по-голямата част от земите, планувани за слагане на фотоволтаици, минаха при огромен интерес. Пламен Янев изиска да чуе от първо лице какви са терзанията на хората, тъй като фирмата-инвеститор твърди, че всички поданици са съгласни, а в това време той е получил подписка от близо 300 души, които се афишират срещу сходна инвестиция. Хората от селата Орлинци и Суходол са съгласни да се осъществя планът, само че при изискване, че % от сумата ще бъде разпределян непосредствено към тях. Жителите на село Светлина показаха доста терзания по отношение на плана. Според тяхната информация, селото ще обградено от двете страни с фотоволтаици, залепени до дворовете на къщите. На срещата в село Светлина стана ясно, че в обсега на плана попадат  пасища, за които има дълготрайни контракти и в които са вложени доста средства за разчистване и поддържане. Все отново, в края на диалога, хората споделиха, че има имоти, които са задоволително надалеч от селото, не се употребяват, и в случай че вложителят реши да строи там, биха разискали едно такова ново предложение.

Населението на село Дюлево споделиха, че при тях не е имало среща с вложителя и Общината и не са наясно с елементи от плана. Голяма част от локалните се занимават с отглеждане на животни и пчеларство и съгласно тях, като се изключи че ще се наруши чистотата на природата, хората ще изгубят поминъка си.

" Много е значимо една инвестиция да е оптимално добре призната от локалното население. Тя би трябвало да подкрепя значително живота им, да не пречи на техния занаят и метод на живот. Общината и вложителят би трябвало да реализират по-голяма бистрота освен това капиталово желание, да се поправя планът, тъй че да получи всеобщо утвърждение. И това ще е в изгода както на жителите, по този начин и на самия вложител “, акцентира регионалният шеф.

Областният шеф се ангажира да сложи други въпроси пред кмета на Община Средец и пред представители на " Български пощи “, а точно – неприятна инфраструктура, проблеми с водоподаването и сметосъбирането, както и с пощенските услуги.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР