Невиждан срив в изкупната цена бележи марулята седмица пред Великден,

...
</TD
>Невиждан срив в изкупната цена бележи марулята седмица пред Великден,
Коментари Харесай

Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата за 10 ст., продават я в Пловдив за 1,50 лв.

Невиждан срив в изкупната цена бележи марулята седмица пред Великден, където тя е съществена съставна част в празничната салата. Производители от региона на Петрич и Сандански я оферират за 10 – 20 стотинки броя, сподели инспекция на тази заран на борсата в село Плодовитово. В същото време на пазара до Гребната база в Пловдив въпросната маруля се продава за 1,50 лв..

" Не ги ли е позор ", смаяни са производители от Пловдивско.

Те са в потрес от срутва в изкупната цена на зелената салата и недоумяват по какъв начин им излиза сметката на сътрудниците им от региона на Петрич и Сандански.

" Продават я за 10 стотинки. Карат цели бусове от 300 километра в едната посока. Само горивото не могат да си платят. Очевидно им дават някакви дотации и за тях е без значение за какъв брой я пласират. Тази нощ пристигнаха два буса оттова със 100 кашона, пуснаха ги първо на 20, а след това ги смъкнаха на 10 стотинки, прекупвачите се изтрепаха да я вземат, нашата продукция артиса. И въпросните производители си потеглиха едвам с по 100 лв.. Какво могат да покрие с тях – разноски за семе, торове, препарати, гориво ", недоумяваше Елена Костадинова от пловдивското село Чалъкови.

Тя имала една оранжерия с към 2500 марули. Разчитала да ги пласира най-малко на 50 стотинки. Успя да продаде тази утрин единствено шест кашона за 40 ст. броя. Вчера следобяд ги насякла, натоварила ги в колата и в 12 часа след среднощ поела към Плодовитово.

" Искам най-малко разноските да си избия и повече няма да стъпя на борсата. Минавам цялата оранжерия с фрезата и край ", зарече се Елена, която си потегли в 7 часа сутринта. 

Репортер съпостави цените и на други зеленчуци на борсата и след два часа отиде на един от пазарите в Пловдив.

" Връзка свеж лук в Плодовитово се пласираше тази утрин сред 20 и 30 стотинки. На дребно във втория град тя върви левче. Връзка репички на едро се предлагаха за 50 стотинки, а на пазара в Пловдив – 1,50. Розовият домат на борсата беше 2,50 лв., а на пазара във втория град – 5,50. Зелето на едро го вземат за 0,70 лева, а на пловдивчани го продават за 2 лв.. Краставиците в Плодовитово тази заран бяха 2,50, а в града на тепетата – 4,50 – 5 лв..
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР