Наследници на Петър Калканджиев, който е първият български аптекар в

...
</TD
>Наследници на Петър Калканджиев, който е първият български аптекар в
Коментари Харесай

Портрет на първия български аптекар в Бургас ще вдъхновява бъдещите студенти по фармация

Наследници на Петър Калканджиев, който е първият български аптекар в Бургас, подариха на университет " Проф. доктор Асен Златаров “ негов портрет на над 120 години. Той е изработен по една от най-старите фотоси, които се пазят в Бургаския държавен списък.

" През 1903 година, по време на освободителните битки в Малко Търново, край Ясна поляна имало санитарни хранилища, в които лекували въстаниците и четниците. Петър Калканджиев дарявал превързочни материали и медикаменти и там, дружно с един бургаски доктор лекували хората. Освен експерт в региона на фармацията, той е бил и добродетел “, показа Наталия Недялкова, брачна половинка на Симеон Недялков, който е праправнук на първия бургаски аптекар.

Наследниците на Калканджиев подариха на университета и документи от тогавашната аптека. Те споделиха, че имат инвентар, който също ще дарят за Музея на медицината.

" Радостен съм, че посредством вашето подаяние асистент фармацевтите, нашите бъдещи експерти, ще се срещнат с исторически данни за първата аптека в Бургас. За тях, обликът на Петър Калканджиев би трябвало да е ентусиазъм “, сподели ректорът на университета проф. Бозов.

Историята споделя, че Петър Калканджиев, с цел да изучи основите на аптекарското дело, отпътувал за Цариград, където прилежно изучавал медицина и фармация. След като се завърнал в родината си и преди да се откри в Бургас, той подарил парцелите си в Малко Търново за построяването на учебно заведение и черква. В непокътнати архиви се вижда, че Калканджиев с изключение на притежател на аптеката е спечелил и конкурс за ефикасна отрова против гризачи в конкуренция със собствен сътрудник – грък.

Първата аптека в града и втората в България, след тази във Велико Търново, се помещавала в двуетажна постройка на мястото на тогавашната остаряла бургаска община.

От университета плануват аулата на бъдещия факултет по фармация да бъде наречена на Петър Калканджиева. Община Бургас, посредством общински съвет, също има намерение да увековечи името на бургаския аптекар като наименуват улица в града.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР