Напрежение в Благоевград заради бъдещето на хижа Македония. Предстои търг

...
</TD
>Напрежение в Благоевград заради бъдещето на хижа Македония. Предстои търг
Коментари Харесай

Напрежение в Благоевград заради хижа Македония, ще премине ли в частни ръце?

Напрежение в Благоевград поради бъдещето на хижа " Македония ". Предстои търг за наемател, а локалната туристическа общественост изрази подозрения, че се прави прикрит опит да премине в частни ръце. От Национален парк " Рила “ обаче обясниха, че всички процедури са в името на това хижата да се отбрани и да не трансформира предназначението си. В Благоевград се организира и среща сред заинтригуваните.

Казусът стартира през 2016 година. Тогава хижите " Македония " и " Чакалица " са актувани като публично-държавна благосъстоятелност, защото до тогава на практика те нямат притежател.

" Тези дейности бяха подхванати от позиция на това да не се придобие хижата от лице или компания, която има различен интерес да не се развиват като такива ", показа Красимир Андонов, шеф на Национален парк " Рила “ пред NOVA.

Следват правосъдни борби, които завършват без смяна на решението. И защото " Национален парк " Рила “ няма право да прави стопанска активност, се стига до организирането на търг за избор на реализатор, който да заплаща наем и да съблюдава прецизно редица условия.

" Договорът, който следва да бъде подписан, не е за продажба на хижата, а за наем – ще бъдат посочени всички условия. Тоест, хижата да продължи да се употребява по предопределение, да не се правят промени и така нататък за обслужване на гости, всичко което е належащо и де факто ще продължи да действа по метода, по който си действа в този момент и за в бъдеще ", изясни още Андонов.

Голямото терзание на планинарската общественост в Благоевград, обаче, е, че посредством търга има действителна заплаха хижата да попадне в недобросъвестни ръце. " Всеки един малко по-заможен човек може да си разреши, тъй като наемите на тези обекти са относително ниски – за едни примерно 5-10 хиляди лв. годишно, годишно приказваме, взимаш една вила на 2000 метра височина и да си правиш с нея каквото си искаш и по този метод ние към този момент губим този обект и неговото предопределение за туризма в България ", уточни Венцислав Венев, ръководител на Български туристически Съюз.

От парка обаче са безапелационни, че контролът върху определения реализатор ще бъде доста непоколебим и няма вид хижа Македония да промени предназначението си. " Гарантирано! Все отново това е територия извънредно държавна благосъстоятелност, актовете за хижа " Македония " и хижа " Чакалица " са публично-държавна благосъстоятелност, т.е. двете хижи са благосъстоятелност на всички български жители ", съобщи Андонов.

От Българския туристически съюз обявиха, че ще продължат да упорстват за деактуване на хижите.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР