На 3 март музей Етър“ представя първото издание на Записки

...
</TD
>На 3 март музей Етър“ представя първото издание на Записки
Коментари Харесай

Изложба показва пушката на Захари Стоянов, която той носи през Априлското въстание

На 3 март музей " Етър “ показва първото издание на " Записки по българските въстания “ и пушката, която Захари Стоянов носи по време на Априлското въстание. Двете културни полезности остават в Сакова къща до неделя, 5 март, с цел да могат повече гости да ги видят през почивните дни.

Книгата и оръжието са предоставени на РЕМО " Етър “ от Регионален исторически музей – Пловдив (РИМ-Пловдив).

" Записки по българските въстания “ е издадена за първи път в Пловдив през 1884 година. Дарена е от Икономическия колеж в града, в чиято библиотека е съхранявана дълго време.

Пушката е Уинчестър (Winchester rifle) и постъпва във фонда в средата на 50-те години на XX век от Регионален етнографски музей-Пловдив. Произвежда се през 60-те и 70-те години на XIX година Оръжието, което Захари Стоянов носи по време на Априлското въстание, е част от експозиция " Съединение на България 1885 година “, ситуирана в Централната зала на РИМ-Пловдив.

/Пушката на Захарий Стоянов и първото издание на " Записки по българските въстания " напущат Областното заседание на Източна Румелия за първи път от слагането им в експозиция " Съединение на България от 1885 година " / 

Изгледайте изявлението със Стоян Иванов - шеф на Регионален исторически музей - Пловдив, с цел да научите повече за това дълго чакано пътешестване.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР