На 13 юли 2023 г. в Етнокухнята на бургаския музей

...
</TD
>На 13 юли 2023 г. в Етнокухнята на бургаския музей
Коментари Харесай

Пловдивски етнографи ще готвят баница в Етнокухнята на бургаски музей

На 13 юли 2023 година в Етнокухнята на бургаския музей (ул. " Славянска “ 69) посетители от Регионалния етнографски музей в Пловдив ще подготвят обичаното ядене на дребни и огромни – баница. Кулинарната проява ще стартира в 11:00 ч.

В постен или благословен вид баницата участва на обредната софра в доста празнични дни от националния календар – на Бъдни вечер, Коледа, Васильовден, Сирни заговезни и други

Традиционната българска баница се подготвя с плънка от бяло саламурено сирене. Плънката се наръсва върху тестени кори, които се навиват на руло или се редят пластове в тава. Съществуват разновидности за вити баници с комбинирана плънка, включваща ориз, кайма, тиква, орехи, зелени растения, кисело зеле и други добавки.

В Родопите, поради мощно развитото овчарство, баницата с млечни артикули е необятно публикувана, като се подготвя по най-различни способи: 

·       с яйца и сирене, плюс добавена лой, а от време на време и с спомагателни подправки;

·       със сирене, яйце и кисело или прясно мляко;

·       чиста, в която има единствено сирене и някаква лой.

Баница с плънка от яйце, сирене и кисело мляко нормално се нарича домашна баница и в нея се поставя краве или овче сирене. В някои краища на България се прави и баница с извара, или с осолен млечен мая (готварска сметана).

Това едно от обичаните български ястия, което може да се сервира независимо, като предястие или като част от проведена софра. С баница може да се " отсрамиш “ при посрещането на скъпи посетители.

Не инцидентно тя заема почетното пето място в международната ранглиста за най-вкусни ястия със сирене, тъй като няма човек, опитал един път българска баница, да не е останал запленен от превъзходния й усет.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР