Много е важно къде България поставя сама себе си в

...
</TD
>Много е важно къде България поставя сама себе си в
Коментари Харесай

Румяна Бъчварова: Имаме дипломатически отношения със съседните държави, но нямаме големи проекти, идеи и приятелства

Много е значимо къде България слага сама себе си в процесите на световната промяна на актуалния свят, къде стои измежду съседите си, какви са връзките ни с тях и опциите за съдействие. Това сподели – някогашен вицепремиер и министър на вътрешните работи в държавното управление на " Борисов “ 2, някогашен дипломат на България в Израел, в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “.

Тя даде образец с политиката по отношение на нашите съседи по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, когато един от целите бе точно районът на Западните Балкани. " Тогава усетих желанието на останалите страни да си партнират с България и да откроят доста тематики, по които в действителност можем да приказваме и да си сътрудничим. В момента имаме дипломатически връзки със прилежащите страни, само че огромни планове, огромни хрумвания, огромни другарства на процедура нямаме и повече приказваме за проблемите, в сравнение с за опциите да си сътрудничим “, разяснява Бъчварова.

Регионалната и международната политика се движат от оси на взаимоотношение и съдействие сред няколко страни отвън наложително откритите съюзи, в два от които сме членове.

" В България сякаш спряхме да обръщаме внимание на в действителност значимите неща, които дават подтекста и смисъла на ежедневните решения. Ние стоим затворени в личните си проблеми, в личната си страна и някак си не обръщаме внимание на това, което се случва в останалия свят, като че ли то не ни визира. А е доста значимо в действителност и това го потвърждават спорът в Украйна, това, което се случва в Газа, изборите в други страни, огромни и по-малки, които по един или различен метод се отразяват и на общата обстановка, в която страната ни стои “, акцентира Бъчварова.

Необходима е дейна външна политика, която да измъкне страната ни от изолационизма, в който се намира сега, съобщи някогашният вицепремиер. Според нея е доста добър външен министър поради солидния си опит в европейската политика. " Тя направи доста значими срещи, които доста дълго време не бяха правени – с министри от Израел, с Египет, в Йордания, в този район, в който от дълго време никой не беше ходил. Имаше други – примерно ръководителят на Народното събрание, който беше в Индия, Виетнам, в Азербайджан в последно време. Някои гледат на тази интензивност като на туризъм, само че в действителност е извънредно значимо наличието, персоналните усещания, персоналните контакти и несъмнено, концепцията за това какво би било потребно както за България, по този начин и за тези страни, т.е. къде се пресичат нашите ползи “, разяснява Бъчварова.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР