Lavazza, световноизвестната семейна италианска марка кафе, бе домакин на вторите

...
</TD
>Lavazza, световноизвестната семейна италианска марка кафе, бе домакин на вторите
Коментари Харесай

Пловдивчанин показа изключителен талант и неповторима креативност, стана Най-добър бариста в България

Lavazza, световноизвестната фамилна италианска марка кафе, бе хазаин на вторите Национални финали на второто издание на Бариста шампионат в София - влиятелно съревнование в два кръга, което освен демонстрира изключителния гений в общността на българските баристи, само че ги нарежда и на международната сцена. След триумфа на първото издание, тази година надпреварата още веднъж сплотява огромните майстори на кафето и им дава неповторимата опция да показват своите забележителни умения, креативност и непоколебима пристрастеност към изкуството на подготвяне на кафе.

“Националният кръг на Бариста шампионата, проведен с поддръжката на Lavazza, преди малко завърши и сме извънредно разчувствани от невероятните представяния, на които станахме очевидци. Баристи от разнообразни среди се събраха, с цел да показват своето впечатляващо майсторство в приготвянето на кафе, както и да споделят гледните си точки за занаята. Този миг се оказа въодушевяващ за всички нас в Lavazza, като още веднъж акцентира значимостта да сплотяваме и насърчаваме пристрастеността към съвършенството. Очакваме с неспокойствие идващия стадий, в който най-талантливите баристи от целия свят ще показват своите умения на международната сцена ", сподели Дионисис Мустис, Оперативен управител на Lavazza и началник на Бариста шампионата Lavazza на интернационално равнище.

Сред 20-те най-хубави баристи от 11 града, в това число и от обекти, които не са свързани с Lavazza, Мартин Джаферов получи премията " Най-добър бариста “ на национално равнище. Отличен за неговото извънредно показване и в техническия, и в сензорния панел, националният първенец ще съставлява България на Международните финали на Бариста шампионата, които ще се проведат в Торино, Италия, през 2024 година.

Там Мартин Джаферов ще се състезава с други опитни баристи, представляващи Гърция, Албания, Сърбия, Обединени арабски емирства, Южна Африка, Румъния, Хърватия, Чехия, Македония, Грузия, Казахстан и Украйна. Като самопризнание за тяхната пристрастеност и поощрение да продължат да опитват в изкуството на подготвяне на кафе, всички български участници получиха тениска с логото на Бариста шампионата и комплект за подготвяне на капучино, а по време на надпреварата се организираха разнообразни игри с награди.

Докато първото издание на Бариста шампионата бе отдадено на персоналната интерпретация на рецептата за мокачино, второто издание провокира баристите да показват своите неповторими истински предписания за питиета въз основата на еспресо, които могат да бъдат персонализирани във връзка с стадиите на подготвяне, определени съставки, както и метод на сервиране. Изтъкнато жури оценяваше всеки един аспект - от организацията на приготвянето до оценка за усета на напитката, механически умения, показване, образна креативност, гарантирайки цялостна оценка за уменията и майсторството на всеки бариста участник.

Панелът за техническа оценка се оценяваше от Радостин Димитров от Сладкарници " Неделя “ и Пламен Манев от " Папагала “, Бургас. Панелът за сетивна оценка се журираше от трима дегустатори - Виторио Агости, сертифициран от Асоциацията за спешълти кафе (SCA) и дипломат на марката Fabbri, Федерико Фабри от отдела за сиропи на Fabbri, и бариста Николай Григоров, притежател на From Barista Coffee and More.

Бариста шампионата, проведен с поддръжката на Lavazza през 2022 година, означи процъфтяващата българска просвета на кафето и уговорката на Lavazza да разпространява ненадминатия опит и високи достижения в приготвянето му. Тази година, надпреварата даде още една опция да се отпразнуват смисъла на нововъведението, творчеството и съвършенството, дружно с екипния дух на българската бариста общественост.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР