Културата в Пловдив ще бъде приоритет и през мандата на

...
</TD
>Културата в Пловдив ще бъде приоритет и през мандата на
Коментари Харесай

Пламен Панов: Бюджетът за култура в Пловдив ще е по-голям за 2024 година

Културата в Пловдив ще бъде приоритет и през мандата на кмета Костадин Димитров. Това заяви пред Plovdiv24.bg  заместник-кметът по просвета, археология и туризъм. Културният календар на града е първият инструмент, с който Община Пловдив разполага, когато приказваме за финансиране на събития. Бюджетът тази година ще бъде по-голям, в сравнение с трябваше да бъде, той ще е в размер на 3 700 000, а трябваше да бъде в размер на 3 200 000, защото знаете, че по нормативна база ние имаме сред 5 и 10% нарастване всяка година ", уточни Панов.

" Имахме доста значима среща с Национален фонд Култура по отношение на Плана за възобновяване. През месец януари те ще разгласят насоките за кандидатстване по тяхната огромна процедура за огромни общини, където при потвърдено съфинансиране от страна на град Пловдив в размер на до 2 000 000 лева, град Пловдив ще може да вземе спомагателни 2 000 000 лева от Плана за възобновяване, които да отидат за културни събития ", уточни още.

Това значи, че Община Пловдив, посредством Фондация “Пловдив 2019 ", през януари месец ще види какви ще бъдат изискванията за Националния проект за възобновяване и на тяхна база ще разгласи своя отворена покана.

" Знаете, че бюджетът на Фондация “Пловдив 2019 ", с помощта на решение за 3-годишното финансиране на този стадий е подсигурен. И ние ще обявим покана, която след това ще влезе в огромния план на Фондацията, тъй като ние ще се стремим да подкрепим събитията, които са част от програмата на Пловдив сега, такива, които могат да се появят като нови формати и лична продукция на Фондация “Пловдив 2019 ". Ние сме работили по този проект още, когато Министерството на културата подаваше към Европейската комисия самият План за възобновяване. Имаме някаква начална подготвеност ", разясни зам.-кметът.

По думите му, през януари месец, когато излязат изискванията, Община Пловдив ще разгласи покана, с цел да може демократично да предложения културните оператори, които имат предпочитание да вършат събития през 2024 и 2025 година, да се включат в огромния план, който ще създаде Фондация “Пловдив 2019 ". 

" Много съм благополучен и това, което сме си сложили като задача през този мандат и напъните, които поставяме е, в програматна ни, колкото може по-рано, още преди да се случи събитието, ние да разгласяваме по-голямата част от групите, за другите събития, които Пловдив поддържа под една или друга форма. Това е извънредно значимо, изключително за туроператорите, защото културните събития и част от събитийния календар на града са повода градът да бъде мощно посещаван и харесван от български и задгранични туристи. И ние като цяло се опитваме и с програмата “Наследство " и с всичко, което правихме предходните 4 години да пазим тези събития, които се появяват, тъй като те са ни скъпи и са ни значими ", добави.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР