Китай е в топ 10 на търговските ни партньори в

...
</TD
>Китай е в топ 10 на търговските ни партньори в
Коментари Харесай

Китай е в топ 10 на търговските ни партньори в световен мащаб

Китай е в топ 10 на комерсиалните ни сътрудници в международен мащаб и на второ място измежду експортните ни дестинации отвън Европейски Съюз. Това стана ясно по време на среща сред министъра на стопанската система и промишлеността и посланика на Китайската национална република в България  Н. Пр. Дун Сяодзюн, оповестиха от пресцентъра на министерството.

България ще възвърне Службата си по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в Пекин, бе обявено  по време на диалога. " Българският експорт към момента се лимитира в границите на дребен подбор от артикули и ние имаме упоритостта, а и предпоставките да променим това “, акцентира. По думите му по тази причина е взето решение страната ни да има двама търговски представители – в Пекин и Шанхай. " Това е още една стъпка за подкрепяне на българския износ, тъй като фирмите постоянно се тормозят от дистанцията и имат потребност някой да сътвори първичните контакти на място, а точно това е ролята на СТИВ “, сподели още министър Стоянов.

Китайска компания изследва България за инвестиция от над 600 млн. евро. Това анонсира министър Стоянов по време на срещата. " Има интерес за вложения и в автомобилната промишленост и преработката на метали, като сме в напреднали диалози с няколко китайски компании “, добави икономическият министър. Според него страната ни може да предложи доста на фирмите от Азия, а усложнената геополитическа обстановка усилва интереса им. " Компаниите от Азия желаят да имат непосреден достъп до единния европейски пазар и в последните месеци се следи нарастване на капиталовия интерес “, разяснява.  

Договорено бе и Министерството на стопанската система и промишлеността, взаимно с Посолството на Китай, да провеждат среща на министъра с представители на китайски компании, разрастващи активност у нас. Разговорът ще бъде във формат " закуска за вложители “ и ще има за цел представителите на бизнеса да споделят проблемите, които срещат в България и проектите им за нови вложения.  

Н. Пр. Дун Сяодзюн акцентира, че през идната година следва да се отбележат 75 години от определяне на дипломатически връзки сред България и Китайската национална република. " Имаме доста положителни и мощни връзки, и на тяхната основа можем да реализираме доста повече в икономическата област “, акцентира китайският посланик. Той срещна българския министър с работата на Центъра за дребни и междинни предприятия на Европейски Съюз в Пекин (EU SME Center). Центърът дава помощ на дребни и междинни предприятия на страните от Европейски Съюз за стъпване на китайския пазар. Той акцентира, че дружно с това посолството в България се стреми да подкрепя всяка навлизаща китайска компания и да разпространява опциите, които страната ни може да им предложи.  

Двамата разискаха и идни изложби и конгреси, които се организират в двете страни, като опция за разпространение на опциите за взаимни планове сред български и китайски компании и поощряване на вложенията.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР