Интервю с , председател на ППГОС в ОбС – Пловдив,

...
</TD
>Интервю с , председател на ППГОС в ОбС – Пловдив,
Коментари Харесай

Йордан Илиев за Альоша: Това не е просто емоционално решение. Обвързано е и с исторически факти, и с финансов елемент

Интервю с, ръководител на ППГОС в Общински съвет – Пловдив, по тематиката за паметника Альоша

- Г-н Илиев, ще се гледа ли тематиката за паметника на идната сесия на 17 януари?

- Не. Комисиите отложиха за последваща сесия и двете точки – и предлагането за пренасяне на Альоша, и другото предложение за осъществяване на референдум. Върнати са за мнение от отраслов заместник-кмет, с цел да могат да кажат какви са финансовите параметри - какъв брой ще коства референдумът, какъв брой ще коства преместването и така нататък Това е за мнение от отраслов заместник-кмет, тъй че тези точки отпадат от тази сесия.

- Председателският съвет няма разисква тематиката?

- Не, няма. Самите вносители отдръпнаха точките вчера на комисиите. Кога ще бъдат импортирани отново не мога да кажа, те би трябвало да кажат, само че няма да е в този момент. Трябва да се изследва въпросът и да се направи спор.

- Изобщо би трябвало ли да се разисква в Общинския съвет тематиката за Альоша?

- Знаете, че през годините непрекъснато се повдига тази тематика къде с политически нюанс, къде с други намерения. Дали би трябвало или не би трябвало, не можем да кажем. Факт е, че през избран интервал от време тематиката се повдига.

- Има ли в групата на ГЕРБ единно мнение за мястото на този монумент – на върха на Бунарджика или някъде другаде?

- Не можем да кажем сега каквото и да е, камо ли пък единно мнение, тъй като това е реалност на доста разнообразни нюанси. Това не е просто прочувствено решение, което да се вземе. То е обвързано и с исторически обстоятелства, обвързано е и с финансов детайл доста сериозен. След това – чисто логистично след преместването – какво ще бъде или ще бъде сложено или направено на това място. По-скоро това е отваряне за спор, отваряне на тематиката от вас, в сравнение с да си кажем сега едното или другото.

- В този смисъл не смятате ли, че въпреки всичко би трябвало да има някакъв референдум?

- Точно това е задачата - вкарано е предлагането да се повдигне тематиката за референдум и в този момент и двете оферти са върнати, с цел да може да се създадат калкулации за финансовите параметри.

Един подобен референдум ще бъде на цената на едни избори. Тоя референдум би трябвало да бъде заплатен от жителите, от локалните такси и налози. Ако излезе в границите на няколко милиона и нещо – това също би трябвало да се каже на жителите. Да, ние ще проведем един референдум, с който да се търсят някакви било политически, било различен вид цели, само че да знаете, че коства, примерно, милион и половина, или два милиона, или еди какъв брой си. Това също би трябвало да се спомене.

След това – би трябвало да бъде изместен паметникът. Преместването ще коства еди какъв брой си. Като сумираме едното и другото и прибавим и построяването на някакъв монумент, който ще завоюва състезанието, както е препоръчано – да се направи конкурс и спечелилия да каже какво да бъде сложено там на мястото на Альоша – да не се окаже, че приказваме за някакви параметри 5 милиона, 10 милиона, които са доста съществени.

Това е действителността – едно е да се вземе прочувствено решение, да се приказва по медиите: " Да, желая “, " Не, не желая “. Той, човек, желае доста неща, въпросът е, че те са свързани с редица други фактори. За да се стигне до едно решение или едно деяние, то би трябвало да се лишиш от други работи. Да не се окаже, че е по-добре да имаме три нови булеварда преасфалтирани или еди каква си инфраструктура направена за сметка на прочувственото решение " Дайте да преместим паметника от едно място на друго “, което в действителност натам вървят нещата.

Затова е хубаво да е обосновано, да се приказва с обстоятелства и с калкулации, с цел да може, когато се направи референдум или има диспути, пред жителите да се каже: Ето, вижте – от едната страна е това, то коства толкоз. От другата страна е това, в случай че желаете да създадем по този начин и по този начин. Да се взима осведомено решение, не просто прочувствено.

- Затова ще се изчака мнение на отрасловите заместник-кметове.

- Да, отрасловите зам.-кметове по бюджет и финанси и строителство вършат калкулации. Защото всеки може да каже в една обстановка: " Аз желая да преместим паметника и горе да сложим нов монумент “. Обаче, когато кажеш: " Господине, желаете ли да изтеглим дълг от 10 милиона, с цел да преместим паметника и да създадем референдум? И вместо да създадем три булеварда за тези 10 милиона, ние да преместим еди какво си “, те ще кажат: " А, не. До през вчерашния ден желаех, но през днешния ден – не желая. “. Нещата по този начин би трябвало да бъдат сложени. Най-добре е да не се вършат изпреварващи дейности.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР