Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Пловдив

...
</TD
>Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Пловдив
Коментари Харесай

БВП-то на глава от населението в Пловдив се увеличава, безработицата в областта остава ниска

Брутният вътрешен артикул на човек от популацията в област Пловдив продължава да се усилва. Делът на трудоспособното население е относително висок, само че до момента в който коефициентът на безработица е доста по-благоприятен от междинния за страната, заетостта изостава. Инвестиционната и бизнес интензивност нарастват доста. Инфраструктурното развиване в региона получава доста добра оценка. Данъците върху търговията и върху таксиметровия транспорт са по-ниски от междинните. Оценката за прозрачността в работата на локалните администрации е над междинната за страната. Това се показва в ново изследвана на Института по пазарна стопанска система.

Въпреки всеобщото застаряване на популацията в страната региона се показва относително добре. Коефициентите на възрастова взаимозависимост са удобни. Учениците демонстрират положителни резултати. Пловдив е измежду областите с най-вече лекари и кревати в лечебните заведения по отношение на популацията. Относителният брой на миналите за лекуване заболели е най-високият в страната. Натовареността на локалните наказателни съдии е измежду най-големите, само че правораздаването е относително бързо. Делът на горската територия е колкото този в страната, само че делът на нарушената е доста по-нисък. Културният живот в региона е относително натоварен.

Самооценките на локалните администрации за развиването на електронното държавно управление и за даването на административни услуги на " едно гише “ през 2023 година се покачват и изпреварват междинните стойности за страната. Оценката за прозрачността в работата на локалните администрации се задържа на относително високо равнище – 72,4% (при 70,3% в страната). Делът на личните от общите доходи в общините в региона понижава леко, само че остава висок – 30,2% (при 29,0% в страната). По-голямо от междинното е и покритието на общинските разноски с локални доходи – 85,4% (при 84,2% в страната)

Брутният вътрешен артикул на човек от популацията в област Пловдив продължава да нараства, въпреки и с по-бавни темпове от междинните за страната през 2021 година. Той доближава 15,5 хиляди лева, само че губи едно място в класацията (изпреварен от този в област Бургас) и към този момент е осмият най-голям в страната. Заплатите и пенсиите в региона също се покачват.

През 2021 година капиталовата и бизнес интензивност в област Пловдив нарастват доста. Броят на нефинансовите предприятия се покачва и се изравнява със междинния за страната – 60 на хиляда души от популацията през 2021 година. Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи на човек от популацията се усилват доста, достигайки 3,4 хиляди лева на човек, и са вторите най-високи в страната (след тези в столицата). Ръст означават и директните задгранични вложения – до 3,2 хиляди евро. Произведената продукция доближава 32,3 хиляди лева на човек и региона се подрежда на четвърто място по този индикатор (след столицата, София и Стара Загора).

Разходите за научноизследователска и развойна активност на човек от популацията в региона леко се свиват, само че остават на второ място след тези в столицата. Област Пловдив обаче изостава при усвояването на европейски средства. Към 30 юни 2023 година цената на изплатените суми на бенефициенти по оперативните стратегии е 2165 лева на човек от популацията (при 2836 лева в страната). В рамките на региона най-вече средства усвояват общините Хисаря и Кричим.

През 2021 година междинната брутна годишна заплата на наетите по трудово и служебно правно отношение доближава 15,9 хиляди лева (при 18,7 хиляди лева в страната), а месечната пенсия – 525 лева (при 537 лева в страната). Нивото на беднотия в региона остава по-високо от междинното за страната. Делът на популацията, живеещо под националната линия на беднотия, е 29,4% (при 22,9% в страната) през 2022 година.

Местната данъчна тежест в област Пловдив е разнопосочна при обособените налози и през 2023 година. Усредненото равнище на ставките върху недвижимите нежилищни парцели на юридическите лица и върху транспортните средства е по-високо от междинното за страната, въпреки разликата да не е доста огромна. Високи остават и локалните налози върху прехвърлянето на благосъстоятелност. Същевременно налозите върху търговията и върху таксиметровия транспорт са по-ниски от междинните. В рамките на региона най-ниски са междинните данъчни ставки в общините Калояново и Марица, а най-високи – в общините Пловдив и Карлово.

Делът на трудоспособното население в област Пловдив е относително висок – 59,2% (при 58,5% в страната) през 2022 година. Икономическата интензивност се покачва, само че остава относително ниска – 69,1% (при 73,6% в страната). Това нарастване е съпроводено от растеж на заетостта и спад на безработицата, само че до момента в който коефициентът на безработица е доста по-благоприятен от междинния (4,1% при 5,2% в страната), заетостта изостава (67,3% при 70,4% в страната). Предизвикателство пред пазара на труда продължава да е образованието на работната мощ.

През 2022 година то се усъвършенства, само че към момента е малко по-неблагоприятно от междинното за страната. Делът на висшистите в региона е 26,9% (при 29,8% в страната), а на хората с главно и по-ниско обучение – 17,8% (при 16,0% в страната). Коефициентът на демографско заменяне като съответствие на популацията на 15–19 години към това на 60–64 години е малко по-висок от междинния – 66,9% в региона по отношение на 65,7% в страната.

Това значи, че на всеки 100 души, на които им следва да излязат от работната мощ през идващите няколко години, подхождат 67 младежи, които ще се влеят в пазара на труда.

Натовареността на локалните наказателни съдии е измежду най-големите в страната, само че това не води до понижена експедитивност на правораздаването. Един арбитър преглежда приблизително по 11,4 каузи месечно (при 10,1 каузи месечно на арбитър в страната). Делът на наказателните каузи, завършили в 3-месечен период, е 90% (при 89% в страната), а на висящите – 7% (при 12% в страната). Броят на закононарушенията остава невисок, а разкриваемостта им – относително висока. През 2022 година записаните закононарушения против личността и собствеността в област Пловдив са 8,1 на хиляда души от популацията (при 11,6 на хиляда души в страната), което подрежда региона на трето място в тази ранглиста. Разкриваемостта понижава до 51%, само че остава по-висока от междинната за страната (49%).

Пловдив е измежду областите с максимален брой лекари и кревати в лечебните заведения по отношение на популацията. През 2022 година един общопрактикуващ доктор се грижи приблизително на 1599 души от популацията (при 1678 души на доктор в страната). Индексът на достъп до лекари експерти също е доста по-благоприятен от междинния за страната. В локалните многопрофилни лечебни заведения легловата база възлиза на 8,4 кревати на хиляда души от популацията (при 5,9 на хиляда души в страната), което отрежда второто място в страната след тази в област Плевен.

Пловдив още веднъж е и региона с най-голям условен брой на миналите за лекуване заболели – 419 на хиляда души от популацията (при 235 на хиляда души в страната).
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР