Басейнова дирекция Източнобеломорски район“ обсъди със заинтересовани страни проекта на

...
</TD
>Басейнова дирекция Източнобеломорски район“ обсъди със заинтересовани страни проекта на
Коментари Харесай

Обсъдиха намаляването на риска от наводнения в Пловдивско

Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион “ разиска със заинтригувани страни плана на План за ръководство на риска от наводнения в Източнобеломорски регион за басейново ръководство за интервала 2022-2027 година (ПУРН). Това е първото осведомително събитие за региона за басейново ръководство, извършено в Пловдив, след публикуването на плановия документ на 15 декември 2022 година

Предстоят 5 онлайн дискусионни срещи за разискване на ограниченията в регионите със забележителен евентуален риск от наводнения за поречията на Марица, Тунджа и Арда.

Актуализацията на ПУРН за Източнобеломорски регион се прави по Проект №BG16M1OP002-4.005-0001-C01: " ПУРН – втори цикъл 2022-2027 година “ и се финансира от Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 “, в границите на процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ по предпочитана ос 4 " Управление на риска от наводнения и свлачища “.

Размерът на финансовата помощ за актуализацията на ПУРН за четирите региона за басейново ръководство е 13 190 867,55 лв., от които 85% от Кохезионния фонд на Европейски Съюз и 15% национално съфинансиране.

Бенефициент по плана е дирекция " Управление на водите “ в Министерство на околната среда и водите в партньорство с четирите басейнови дирекции за ръководство на водите.

Основната и основна част от дейностите по актуализацията на ПУРН за Източнобеломорски регион се извършва от Международна банка за възобновяване и развиване в границите на Споразумение за даване на помощни услуги в поддръжка на създаването на Плановете за ръководство на речните басейни (ПУРБ) и ПУРН за България.

Освен преразглеждане и актуализиране на предварителната оценка на риска от наводнения, преразглеждане и актуализиране на картите на опасността и на риска от наводнения, актуализирането на ПУРН включва и възстановяване на методическата основа, употребена през първия цикъл на обмисляне, както и отчитането на изменението на климата за заплахата от наводнения.

Преглед, заимстване и използване на положителни европейски практики и интернационален опит са в основата на актуализацията на плановия документ.

На срещата в Пловдив бе показан и методът за оценка и приоритизиране на ограниченията в ПУРН, типовете ограничения, както и методът за осъществяване и мониторинг на плановите документи.

Събитието бе посрещнато с огромен публичен интерес, като на него бяха дискутирани и съответни ограничения, препоръчани от участниците в срещата.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР