Асоциация Еврорегион Данубиус отбеляза 21 години от създаването си. В 

...
</TD
>Асоциация Еврорегион Данубиус отбеляза 21 години от създаването си. В 
Коментари Харесай

Асоциация Еврорегион Данубиус отбеляза 21 години от създаването си

Асоциация " Еврорегион Данубиус " означи 21 години от основаването си. В  конферентната зала на  Окръжен съвет – Гюргево се организира Общо заседание, отдадено на годишнината. Сред гостите на събитието бяха регионалният шеф Данаил Ковачев и неговият заместител Георги Георгиев. " През последните две десетилетия Вие се утвърдихте като един от водещите сътрудници на държавната и локална власт при определянето на целите в областта на българо-румънското междурегионално съдействие. Високо правя оценка активността Ви, тъй като смятам, че тя е в действителност ефикасна и има забележителна роля за възстановяване потенциала на действие на редица институции и организации.

През годините " Еврорегион Данубиус “ се потвърди като пионер в използването на нови подходи на взаимна работа, водещи до висока добавена стойност. Така Вие заехте своето почтено място в икономическия, културния и обществено-политическия живот на двете страни “, съобщи Ковачев в обръщението си към изпълнителния шеф на Асоциацията Лили Ганчева. Той ѝ пожела още дълги години да е опора на съдействието както сред Русе и Гюргево, по този начин и сред България и Румъния, защитавайки и отстоявайки обществения интерес. " Бъдете постоянно с дейна гражданска позиция и запазете виновното си отношение към провокациите на деня. Убеден съм, че ще продължите значимата си роля в развиването на двустранните връзки “, добави още регионалният шеф. Сходна позиция бе изразена и от румънска страна.

Припомняме, че измежду главните цели в работата на " Еврорегион Данубиус “ е възстановяване на съдействие сред страните от двата бряга на река Дунав с изключение на в икономическия набор, по този начин и в редица други браншове. Сред тях са реакцията при спешни обстановки, развиването на двустранни бизнес връзки и съдействие в областта на образованието, културата, туризма, обществените действия, опазването на здравето, спорта и земеделието. Само през миналата година Асоциацията е провела или взела участие в организацията на многочислени събития и начинания в България и Румъния. Лили Ганчева е подкрепила и реализацията на редица инфраструктурни планове на територията на област Русе и окръг Гюргево. Заради заслугите си към общностите в двата района тя бе определена за почетен жител както на Русе, по този начин и на Гюргево.

На събитието участваха актуалният ръководител на Асоциацията и ръководител на Окръжния съвет Думитру Беяну и неговият заместител Кристиян Анкулеску, както и съвсем всички членове и учредители на организацията. Сред тях бяха кметовете на Бяла и Две могили надлежно Димитър Славов и Божидар Борисов, заместник-кметът на Общините Ценово Цветомир Петров, проф. Юлиана Попова от Русенския университет " Ангел Кънчев “, основният секретар на Областна администрация – Разград Михаил Тодоров, представители на управленията на Общините Борово, Сливо поле и Ветово, чиновници на Регионалната дирекция за пожарна сигурност и отбрана на популацията, както и редица представители на държавната и локална власт от Румъния.

Асоциация " Еврорегион Данубиус “ е основана през 2002 година по самодейност на Областна администрация – Русе и Окръжен съвет – Гюргево, като инструмент за реализиране на трансграничното съдействие.

Официално от през днешния ден член на Асоциацията стана и румънската Община Ведя. Така общо членовете на " Еврорегион Данубиус “ надвишават 40.

По време на срещата Ковачев и Беяну разговаряха и за целите пред двустранните връзки в района. На дневен ред бе подложен и въпросът за възможното създаване на инсинератор за биологични боклуци в Гюргево. Ковачев показа терзанията си от сходна инвестиция и изрази опасения от допустимо трансгранично замърсяване.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР