129 експерти от държавната и местна власт в Русенско преминаха

...
</TD
>129 експерти от държавната и местна власт в Русенско преминаха
Коментари Харесай

Представители на местната и държавната власт преминаха обучение за превенция на насилието сред уязвими групи

129 специалисти от държавната и локална власт в Русенско минаха образование по Закона за отбрана от домашното принуждение през последните два месеца. Инициативата целеше придобиване на нови умения от съдии, прокурори, юристи, служители на реда, обществени служащи и други за използване на сензитивен към половете метод за предварителна защита на насилието при работата им с уязвими групи, оповестиха от Областна администрация - Русе.

" Темата е доста деликатна и изисква изключително внимание. Проблемът не би трябвало да бъде отминавам, а в противен случай нужен е обстоен разбор, който да покаже слабите места на институциите в тази сфера и да се работи за тяхното възстановяване “, разяснява регионалният шеф Ковачев. " Това е проблем с доста тежки обществени последствия “, добави още той.

Информационните събития бяха част от план " Партньорство с идея “, който се осъществя от Сдружение " Център " Динамика “ – Русе в партньорство с Клуб " Отворено общество “ – Русе и Областната администрация. В рамките на осведомителните сесии бяха прегледани редица действителни проблеми. Темите, които бяха обсъждани включваха спецификата при работа с деца, жертви и/или очевидци на закононарушения или потърпевши от принуждение, предварителната защита на нападателно държание при подрастващите, както и съответното и навременно даване на психична, обществена и правна поддръжка на потърпевши от домашно принуждение и на причинителите на такова.

Особено внимание бе обърнато на методите за ранна предварителна защита при домашно принуждение и междуинституционално   съдействие, а също и на другите услуги за поддръжка на жертвите от домашно принуждение. Част от самобитния курс включваше и по-тясно профилирани юридически тематики, като използването на Закона за отбрана от домашно принуждение, както и ролята на координационния механизъм за помощ на потърпевши от домашно принуждение.

Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Неговата цел е да се предложат нови подходи в работата с уязвими групи дами в района, посредством включването им в тези процеси, както и да се увеличи потенциала на експертите за приложението на сензитивен към половете метод за предварителна защита на насилието при работата им.

Припомняме, че от октомври 2022 година в Русе действа и неповторим по рода си съвещателен център за безвъзмездна помощ на дами от уязвими групи, претърпели принуждение. Той обгръща територията на всички общини от региона, като за задачата при случай на домашно принуждение, мобилен екип от Русе се среща с потърпевшите и им спомага по всевъзможен метод. До момента от услугата са се възползвали над 120 дами от района.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР