Тази вечер в Париж, в концертна зала Олимпия, ще се

...
Тази вечер в Париж, в концертна зала Олимпия, ще се
Коментари Харесай

Наградите „Сезар“ ще бъдат връчени в зала „Олимпия“ в Париж

Тази вечер в Париж, в концертна зала " Олимпия ", ще се състои 47-ата гала за водещите френски кинематографични награди " Сезар " , заяви френската Академия за изкуства и технологии в киното на страницата си във Facebook.

Церемонията ще се излъчва от 20:55 часа локално време по телевизионния " Канал + ". От 18:30 ч. локално време на страницата на академията във Facebook ще се излъчва онлайн идването на номинираните създатели и на гостите на гала на аления килим.

След ограничавания формат на церемонията предходната година поради пандемията, тази годината тя е проведена в нормалния си формат, само че при съблюдаване на санитарните ограничения. Водещ на церемонията ще е артистът, режисьор и сценарист Антоан дьо Кон .

Номинациите бяха оповестени в края на януари. Адаптацията по романа на Балзак " Изгубени илюзии " е любимец за водещите френски киноотличия тази година. Продукцията е с 15 номинации за премиите " Сезар ", измежду които за най-хубав филм и режисьор (Ксавие Джаноли). С 11 номинации за " Сезар " следва рок операта " Анет " , в това число за най-хубав артист за американеца Адам Драйвър и за постановка за Леос Каракс.

Челната тройка се добавя от биографичния филм " Селин Дион: Силата на любовта " ( " Алин " ), въодушевен от живота на известната канадска певица. Продукцията получи 10 номинации за премиите " Сезар ", измежду които за най-хубава актриса и постановка за Валери Льомерсие. 

За режисьорския приз се конкурират четирима мъже - Леос Каракс, Седрик Хименес, Ксавие Джаноли и Артур Харари и три дами - Валери Льомерсие, Одре Диуан и Жулия Дюкурно, чийто филм " Титан " завоюва " Златна палма " на кинофестивала в Кан. Досега " Сезар " за постановка е присъждан на жена единствено един път. 
Почетна премия " Сезар " ще бъде връчена на австралийската актриса и продуцент Кейт Бланшет.

Наградите " Сезар ", считани за френски еквивалент на " Оскар ", са учредени през 1975 година по самодейност на създателя и първи президент на френската киноакадемия Жорж Кравен. Призът носи името на френския ваятел Сезар Балдачини. Статуетката, която получават лауреатите, е бронзов паралелепипед, украсен с орнаменти и архитектурни елементи и тежи малко под четири кг.

Първата гала за премиите " Сезар " е на 3 април 1976 година в Париж.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР