Тази вечер в Габрово се провежда протест срещу насилието. Той

...
Тази вечер в Габрово се провежда протест срещу насилието. Той
Коментари Харесай

Граждани излязоха на протест срещу насилието в Габрово

Тази вечер в Габрово се организира митинг против насилието. Той е предизвикан от побоя, нанесен на продавач от група роми. Напрежението е от нощес, когато протестиращите пробваха да се саморазправят с нападателите. Действията на полицията и локалната власт, които опитваха да успокоят протестиращите, бяха подкрепени от вицепремира Томислав Дончев, който тази заран дойде в Габрово. В София вицепремиерът Красимир Каракачанов организира изключително съвещание с управлението на Министерство на вътрешните работи.

Нападателите бяха изправени пред съда. Това задоволително ли е да се успокои напрежението - вижте отговора от директното включване на Десислава Петкова.

Габрово

Засега ситуацията в града е спокойна, няма ескалация на напрежението. Хората обаче упорстват за най-строги санкции против тримата мъже, които нападнаха чиновник в магазин.

Днес съдът постанови за тях най-строгата мярка за тях - задържане под стража, поради предходни престъпни регистрации. Тримата роми - двама братя и техният племенник, са приведени в следствения арест във Велико Търново, с цел да бъде обезпечена тяхната сигурност, защото нощес жители пробваха да нахлуят в ареста в Габрово.
 Оставиха в ареста нападателите от Габрово Оставиха в ареста нападателите от Габрово
Оставиха в ареста тримата роми, нападнали продавач в денонощен магазин в Габрово. Двамата братя и племенникът им ще бъдат преместени във Велико Търнов...

През целия ден в Габрово имаше засилено наличие на полиция и жандармерия. Още преди обед кмета на града Таня Христова разпореди поради ескалацията на напрежение неотложно да бъдат съборени 14 къщи, които са общинска благосъстоятелност, негодни са за живени и има заплаха от самонастаняване на хора.
Таня Христова - кмет на община Габрово: Мерките, които предприехме с органите на реда е сформирането на координационен щаб, който следи и проучва обстановката. Продължаваме дейностите от преди години за събарянето на къщи, които могат да бъдат потребление за настаняване на хора по нерегламентиран ред.
Междувременно от полицията започнаха и всеобщи инспекции за адресни регистрации в кварталите, в които има наличие на роми.
 Габрово към момента е под засилено полицейско наличие Габрово към момента е под засилено полицейско наличие
Габрово е под полицейска защита след снощното напрежение в града. Както знаете, трима роми пребиха продавач в магазин в Габрово, бяха задържани, след...

Вицепремиерът Томислав Дончев беше безапелационен, че с цел да се стигне до тази обстановка през годините институциите са позволили неточности.
Томислав Дончев -вицепремиер: Основната ни задача е друга -да не позволяваме в обществото да се появява чувство,че някой има право да не съблюдава законите. Гневът, който виждме сега, е подбуден от тъкмо това чувство, че някой има право да не съблюдава законите и имат тази привилегия. Няма такива български жители. Напрежението е реалност и не трябва заради политическо двуличие да се отхвърля.
По думите на потърпевшия Венцислав Иванов, който беше атакуван в неделя, видозаписът е изиграл основна роля, съгражданите му да излязат по улиците в Габрово.
Венцислав Иванов: Аз съм признателен на всички протестиращи, по тази причина, че застанаха зад мен!
Събарянето на останалите къщи ще продължи и в идващите дни.
 Извънредна среща в Министерски съвет поради напрежението в Габрово Извънредна среща в Министерски съвет поради напрежението в Габрово
Заради напрежението в Габрово, вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов свика в Министерския съвет изключително съвещание с ръководств...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР