Тази вечер ще се състои извънредно заседание на правителството на

...
Тази вечер ще се състои извънредно заседание на правителството на
Коментари Харесай

Извънредно северномакедонските политици обсъждат френското предложение


Тази вечер ще се състои изключително съвещание на държавното управление на Република Северна Македония и конференция на премиера на страната Димитър Ковачевски, оповестиха от пресцентъра на държавното управление. На съвещанието се чака да бъде прегледано модифицираното предложение на френското председателство за начало на договаряния с Европейски Съюз на Република Северна Македония, което през днешния ден е пристигнало публично в страната.

Междувременно се организира и изключително съвещание на Изпълнителния комитет на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, откъдето споделят, че нямат публична информация за предлагането, само че първичните им информации сочат, че не става дума за доста друго от предходното предложение. 

По-рано през днешния ден на конференция в Мадрид президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че консултациите по въпроса за присъединението на Северна Македония са траяли „ с македонските и българските управляващи “ и въз основа на тези съвещания той е уверен, че е открито компромисно решение, което дава отговор на сензитивните за двете страни въпроси. 

„ Това решение носи сигурност, предвидимост и сигурност за превъзмогване на разногласия, наследени от предишното ", акцентира Макрон.

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски новото в предлагането на френското председателство е надалеч по-добро за страната и модифицира няколко от текстовете. Пендаровски сподели, че с него са осведомени и управляващите в София и след съвещания двете страни ще дадат окончателното си решение. 

По думите на министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в модифицираното, само че дефинитивно предложение на френското председателство са взети поради забележките на Северна Македония, „ само че до каква степен и по какъв метод “, Османи не пожела да каже, уточнявайки, че още довечера ще ги показа на държавното управление и евентуално на следващия ден обществеността ще бъде осведомена с тях. 

„ Наша преценка е дали ще го приемем или не, колкото по-бързо приключим този съвещателен развой, толкоз по-добре “, сподели той.

Източник:
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР