Тази вечер Съветът за сигурност на ООН се събира на

...
Тази вечер Съветът за сигурност на ООН се събира на
Коментари Харесай

Политическите партии в Турция с обща декларация срещу насилието над палестинци в Газа

Тази вечер Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира на изключително съвещание поради вчерашните конфликти в линията Газа, при които починаха 58 палестинци, протестиращи против американското решение за пренасяне на посолството на Съединени американски щати в Йерусалим и формалното признание на града за столица на еврейската страна.

Турция също зае дейна позиция по казуса. Външното министерство в Анкара изиска от израелския дипломат да напусне страната, а турският вицепремиер Бекир Боздаг съобщи, че без заслужено решение на палестинския въпрос мир и независимост в Близкия изток са невъзможни.

По време на специфична сесия в турския парламент Боздаг, който е вицепремиер и държавен представител, съобщи, че Съединените щати и Израел ще бъдат принудени да върнат Йерусалим на същинските му притежатели:

" С взетото решение и подхванатите стъпки Съединените щати унищожиха мъчно постигнатите до този миг и продължаващи до момента старания за реализиране на мир, унищожиха очакванията за мир. С това решение и стъпките си Съединените щати - дружно с Израел, са първостепенно виновни за осъщественото от израелската войска през вчерашния ден кръвопролитие ".

Партията на справедливостта и развиването, Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото деяние в обща декларация осъдиха израелското принуждение.

Докато течеше съвещанието в Меджлиса, външното министерство в Анкара извика израелския дипломат Ейтан Наех. Според източници от министерството, представени от локални медии, на дипломата е било декларирано, че би било " уместно " да се върне в Израел " за известно време ".

Междувременно в разнообразни турски градове, измежду които Адана, Анкара, Диарбекир, Ерзурум, Коджаели, се организират митинги и демонстрации.? /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР