Тази вечер няма да започна така, както подобаваше да е

...
Тази вечер няма да започна така, както подобаваше да е
Коментари Харесай

Здравко Димитров: В трудни моменти сме длъжни да сме заедно

Тази вечер няма да стартира по този начин, както подобаваше да е в кулминационната точка на празника на Съединението. Но днешният ден ни сподели, че в сложни моменти, когато даже един наш съгражданин страда, сме длъжни да бъдем дружно. Времето и събитията ни подложиха на следващото тестване, което можем да преодолеем единствено в случай че бъдем единни и солидарни. Това заяви  при започване на словото си кметът на град Пловдив Здравко Димитров.

Както е известно, през днешния ден церемонията на площад " Съединение " минава с изменена стратегия - концертът и тържествената заря бяха анулирани поради водното злополучие по Южното Черноморие. Отменен бе и обичайният формален банкет на кмета на Пловдив за формалните посетители.

" Тази вечер, застанал пред паметника, който символизира един от най-великите исторически моменти, насочвам зов – в мислите си да застанем пред тези герои, които преди 138 години правят святото дело на Съединението.

Без него през днешния ден България нямаше да бъде в тези териториални граници. Днес е денят, когато с разчувствани сърца желаеме още веднъж да напомним, че 6 септември 1885 година е не просто актът на пловдивския прелом, а делото, в което се пресичат националната концепция, българската увереност и европейското бъдеще. Няма да се връщам хронологично към случилото се преди 138 години, само че има обстоятелства, които би трябвало да бъдат припомняни. ", сподели още градоначалникът.

" Камбанният звън от черквата Света Богородица е оня по този начин предстоящ сигнал, който по думите на Иван Андонов – свидетел и деятел на паметните събития, „... събра за минути едно голям брой към хиляда души съзаклятници и жители, съчувстващи на съединението “. Същият Иван Андонов, дружно със Захари Стоянов отиват при генерал-губернатора Гаврил Кръстевич, който известен за протичащото се, декларира: „ Аз съм българин, имам заслуги и аз съм за съединението “. Действията на Кръстевич вършат преврата анемичен, а думите му успокояват народа.

Без Съединението на Княжество България с Източна Румелия Освобождението щеше да бъде величествен боен триумф, успех на фантазиите, само че точно днешният ден демонстрира концепцията за единност и общественост. Ако свободата не бъде осмислена от груповото схващане, в случай че не се усети целостта на народа, то тя няма да има своята същинска стойност. И тъкмо през днешния ден, когато народът ни претърпява следващата морална рецесия, когато сме разединени в концепциите за верния път, би трябвало да погледнем обратно към предишното и да осъзнаем, че можем да надскочим себе си единствено в случай че гледаме дружно в общия път напред. Нашият народ е показвал, че в тежки моменти на тествания е съумявал да преодолее персоналното, да победи самостоятелните желания, тъй като разсъдъкът вижда смисъла, че съединението в действителност прави силата. ", съобщи още кметът.

 

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР