Тази вечер на 72 години ни напусна проф. Божидар Димитров,

...
Тази вечер на 72 години ни напусна проф. Божидар Димитров,
Коментари Харесай

Скръбна вест! Почина Божидар Димитров

Тази вечер на 72 години ни напусна проф. Божидар Димитров, оповестява „ Фокус “, базирайки се на близки на фамилията. По-рано за тъжната кончина заяви министър председателят Бойко Борисов.Проф. Божидар Димитров е някогашен дълготраен шеф на Националния исторически музей, огромен българин и родолюбец, създател на десетки книги, отдадени на българската история.
Божидар Димитров е роден в на 3 декември 1945 година в Созопол в семейство на бежанци от Източна Тракия. Завършил е история и археология в СУ " Св. Климент Охридски ", има докторат по история. Дългогодишен шеф на Националния исторически музей, някогашен министър без портфейл в първото държавно управление на Бойко Борисов. Божидар Димитров е почетен жител на Созопол.
През 70-те години на 20 век той изследва архивите на Ватикана, където попада на част от „ История на България “ на Петър Богдан Бакшев, написана през 1667 година Димитров я намира в архива на Борджиите.
Голяма част от академичната му кариера е обвързвана с Националния исторически музей. Той управлява институцията от 1994 до 1998 година, когато е уволнен. През 2001 година Димитров е възобновен на този пост и управлява НИМ до 2017 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР