Тази вечер бразилската легенда Пеле напусна този свят на 82-годишна

...
Тази вечер бразилската легенда Пеле напусна този свят на 82-годишна
Коментари Харесай

Знаете ли, че Пеле е бил и... вратар

Тази вечер бразилската легенда Пеле напусна този свят на 82-годишна възраст. Животът и кариерата на Краля на футбола са добре известни на съвсем всеки футболен ентусиаст. Има обаче и някои любопитни обстоятелства, за които не всеки знае. Един от тях е, че именитият голмайстор е бил и... вратар. Интересното е, че това се случва в цели 4 мача за Сантос и то в 4 разнообразни години - 1959, 1964, 1969 и 1973 година Самият Пеле пък извънредно доста е харесвал да пази и даже постоянно се е пробвал на вратата по време на тренировки.

Първият случай, в който Пеле се постанова да постави ръкавиците в формален мач е против тима на Комерсиал в мач от шампионата на Сао Пауло. Тогава той първо бележи гол, а в средата на второто полувреме застава под рамката, заменяйки контузения вратар на тима и не позволява да му отбележат.

Вторият случай е много по-вълнуващ. Сантос играе 1/2-финал реванш против Гремио от шампионата на Бразилия. Черно-белите са спечелили с 3:1 първия мач, само че противникът им играе много въодушевено в реванша и съумява да поведе също с 3:1. Пеле обаче бележи хеттрик и оказва помощ за обрата до 4:3, а в края вратарят Жилмар е изпъден за засегнатост към съдията и Пеле застава на вратата, като прави и няколко значими спасявания.

Другите два случая, в които Пеле поставя вратарски ръкавици са в другарски мачове. Друг любопитен факт по тематиката е, че синът му Единьо също става вратар и също пази за Сантос, като е значима част от отбора, който печели сребърните медали в шампионата на Бразилия през 1995 година.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР