Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад

...
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад
Коментари Харесай

Туршия със зелени домати, чесън и копърче

Тази туршия постоянно ми припомня за вуйна ми. Някъде обратно (много назад) в спомените от моето детство, даде на мама няколко буркана, тъй като у тях никой не я хапвал. И тогава и в този момент за туршия не премирах (освен карфиола!), само че тази помня ми се стори доста вкусна, макар чесъна, който в случай че в този момент употребявам лимитирано, тогава бе повратната съставна част за нещо, което няма да хапвам. Каквото и да става.

През годините на никое място не съм я опитвала, питала съм и познати, само че дори не бяха чували за това, което обяснявах. Защото тази туршийка няма усет на т.нар " слънчева туршия с домати ", доматките не стоят твърди и изобщо... напълно друг усет.
Леля ми съвсем не си спомняше, че в миналото е правила зимнина, а за рецепта и да не приказваме.
Но преди две години, дружно с рецептата за " Дунавската салата " (също търсена от мен), рецептата просто се появи инцидентно. В началото не бях сигурна дали е тя, само че откакто я приспособих за моя усет се трансформира.
2 кг дребни зелени домати
15 зърна черен пипер,
3-4 зърна бахар
100 гр олио
200 гр винен оцет
(6 градусов)
100 гр сол
1 китка свеж копър
120 гр захар
5-6 скилидки чесън

Изберете по-дребни зелени домати, в случай че обичате повече чесън - сложете повече, общо взето това важи и за другите съставки.
Аз не върша доста бурканчета, само че в случай че сте по-голямо семейство увеличете съразмерно съставките.
Доматите се измиват добре. Не е нужно да се отстранява мястото, където е била дръжката. Нарязват се на полумесеци (например с дебелина 0,5 см в необятната част) и се поставят в огромна тава. Подобно на метода, по който престояват плодовете за, посипваме зелените домати със захарта и солта. Така престояват 2-3 часа, след което ги отцеждаме добре.

Сокът, който се е образувал от доматите, дружно с олио, оцет, подправки, се поставят в тенджера, оставяме да ври 1 минута и изключваме.

В буркан, слагаме на дъното филиз копър (поне педя дълъг), доникъде нареждаме домати, отново слагаме копър +една скилидка чесън и още веднъж домати и копър. Заливаме с изстиналата марина
Бурканите се затварят добре с капачки и се заварят за 5-6 минути

Заварянето съставлява, разпореждане на бурканите в бездънен съд, който да ги покрие с вода. След завиране се изчакват избраните минути. По този метод буркана се вакумира и продуктите не се скапват.

Кога можем да хапваме туршийката е логически въпрос. При слънчевата туршия това може да се случи след седмица, две. Тъй като при тази не знаех, какъв брой време е нужно я отворих след 30 дни и беше чудесна.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР