Тази сутрин започна демонтаж на фигури от паметника на Съветската

...
Тази сутрин започна демонтаж на фигури от паметника на Съветската
Коментари Харесай

Започна демонтаж на Паметника на Съветската армия

Тази заран стартира ремонт на фигури от паметника на Съветската войска в центъра на столицата. Това заяви на място регионалният шеф на София-град Вяра Тодева. Около монумента има кранове и полиция , както и коли на жандармерията.

„ От 70 години паметникът не е ремонтиран. Ние възложихме проучване, което сподели, че той е рисков и има съществени пукнатини във фигурите “, изясни Тодева.

Първо ще бъдат демонтирани най-високите фигури от монумента . След това те ще бъдат сортирани и извозени към мястото, на което ще бъдат съхранявани.

„ Планираме да има социална поръчка за тяхната реституция, след което ще бъдат изложени на уместно място. Това ще бъде или Музеят на социалистическото изкуство или на различен подобаващ терен “ , добави регионалният шеф.

„ Основната причина за разцепването на краката на боеца е, че едно време, когато паметникът е инсталиран, са налели бетон в краката. С времето водата прониква, зимата тя замръзва, а ледът разцепва отливката “, изясни скулпторът Марин Марков , който също участва на мястото. Той е изготвил и мнението, че монументът е рисков .

Предвидено е демонтажът да бъде осъществен в рамките на 59 дни .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР