Тази сутрин е приключила операцията по преливане на около 20

...
Тази сутрин е приключила операцията по преливане на около 20
Коментари Харесай

Отстранена е опасността от изтичане на амоняк край Пирот

Тази заран е завършила интервенцията по преливане на към 20 тона амоняк от цистерната, която излезе от релсите край Пирот, и по преместването ѝ на безвредно място, в гара Суково, което значи, че на мястото на железопътния случай към този момент няма приключване на амоняк, заяви сръбският министър на строителството, превоза и инфраструктурата Горан Весич, представен от Танюг.

По-рано цистерната, от която изтичаше амоняк, беше вдигната с кранове и върната на релсовия път.

Весич акцентира, че интервенцията по повдигане и връщане на цистерната на релсовия път е била високорискова, добавяйки, че е била ръководена от представители на сръбското министерство на строителството, превоза и инфраструктурата, отдела за изключителни обстановки на министерството на вътрешните работи и щаба за изключителни обстановки на град Пирот.

Министърът акцентира, че екипите, които правят надзор и наблюдаване на качеството на почвата, водата и въздуха, ще останат на мястото, до момента в който щабът за изключителни обстановки не реши друго.

Екипите на „ Железопътна инфраструктура на Сърбия “ не престават с ремонта на релсовия път, с цел да могат да се върнат на релсите още три цистерни с амоняк, които се обърнаха, само че от които не е имало приключване на амоняк.

Министър Весич сподели, че всички цистерни, които са останали след случая на релсовия път, към този момент са отстранени, а повдигането на останалите обърнати цистерни на мястото на случая ще бъде осъществено от спомагателен трен и кранове от България.

„ Преди няколко дни помолих за помощ българския си сътрудник Христо Алексиев, вицепремиера на България, отговарящ за икономическата политика, и министъра на превоза и известията. Българските ни другари незабавно изпратиха в Сърбия спомагателен трен и автоматизиран кран с техни служащи.

Сръбските и българските служащи работиха няколко дни - и нощ, и ден - с цел да се отстранен първо цистерните, които не са дерайлирали, а по-късно подвигнаха и изпразниха тези, които излязоха от релсите.

Искам да им благодаря за големия труд и сила. Особено на българските железничари, които дружно със своите сръбски братя и сестри работиха и рискуваха живота си, като че ли става въпрос за тяхната страна “, сподели Весич.

Министърът разясни, че поради риска при осъществяването на тази интервенция не е било допустимо да се оповестява всеки подробност и всички дейности.

„ Съжалявам за това, само че беше належащо, с цел да могат служащите да свършат работата си умерено “, сподели Весич.

Според информацията от „ Железопътна инфраструктура на Сърбия “, в случай че работата продължава с досегашното движение,

железопътната линия Ниш-Димитровград би трябвало още веднъж да стартира да действа най-късно до 13 януари.

„ Очаквам, че в най-кратък период ще получа отчет от комисията за следствие, която образувах, както и отчет от прокуратурата, с цел да се изяснят събитията, при които се  стигна до случая “, сподели в умозаключение министър Весич.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР