Тази субтропическа джунгла с лиани и орхидеи всъщност е остатък

...
Тази субтропическа джунгла с лиани и орхидеи всъщност е остатък
Коментари Харесай

Самурската гора: единствената тропическа гора от лиани в Русия

Тази субтропическа джунгла с лиани и орхидеи в действителност е излишък от антична реликтова гора, която доминира в Кавказ преди милиони години.

Дагестан е планинска република в съветския Кавказ, която притегля туристи от цялата страна с величествените си скали и каньони. Но в югоизточната ѝ част, на границата с Азербайджан, има място, което е неповторимо за Русия: същинска джунгла с лиани и орхидеи.
Най-северните тропици


Legion Media

В делтата на р. Самур се крие единствената гора от лиани в Русия. Въпреки че тя е част от Самурския естествен резерват, е мъчно да се назова място за безгрижни разходки. Всъщност, тя е гъста, непроходима гора, където короните на дърветата скриват небето. Самурската гора е излишък от реликтова гора, покривала Дагестан преди милиони години. С други думи, тя помни динозаврите!



Legion Media

Климатът там е субтропичен, като по брега на Черно море, само че джунглата е оживяла единствено там. И това е най-северната субтропическа гора в света.



Legion Media

Гигантски чинари, които нормално порастват в Азия и в южните елементи на Северна Америка, се издигат в Самурската гора. В Дагестан те доближават височина от 50 метра. Корковите дъбове порастват до 20 метра. А под тях, на земята, има дълбоки извори, които хранят локалната флора и фауна.



„ За нас, жителите на северните райони, това евентуално не е напълно гора – не видяхме никакви борове – единствено дъбове, брястове и други, само че видяхме по какъв начин порастват лианите “, написа Анна Ватолина. „ Винаги съм си мислела, че лианите са издънки от дървета, а се оказва, че порастват независимо от земята и се прикрепват към клоните на прилежащите дървета. Дори имахме късмет да се полюлеем на една от тези лиани! “.



„ Невероятно място! Истинска джунгла! “,  Алексей Кузнецов. „ Но би трябвало да си вземете екскурзовод – без него няма да видите и една десета от забавните места! “.
800-годишен чинар


Когато сте в Самурската гора, имате възприятието, че тук в никакъв случай не е стъпвал човешки крайник. Всъщност, не е елементарно да стигнете до такава степен (в гората, естествено, няма асфалтови пътища), само че въпреки всичко мястото е една от главните атракции в Дагестан.



Едно дърво даже попада на картата. Това е древен чинар, едно от най-старите дървета в Русия. Според разнообразни източници гигантското растение е на 700-800 години, само че към момента е относително младо. Подобни дървета живеят по 1000 и над 1000 години. За да се обиколи стволът му, е нужно ръце за ръце да се заловен 15 души.
Диви орхидеи


Legion Media

Много от растенията и животните в гората са в съветската Червена книга. Тук мигрират редки птици, с цел да прекарат зимата, в блатата цъфтят лотуси, а в дъбравата има евкалипт и нахут.



Legion Media

Едно от най-красивите места в Самурската гора е поляна с диви орхидеи. В годините на Съюз на съветските социалистически републики тя е благосъстоятелност на совхоз (вид държавно селскостопанско дружество в СССР).



Има проекти там да се гледат орехи, само че заради рецесията след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики земята е изоставена и е завладяна от диви орхидеи. Дагестанските орхидеи  са по-малки от азиатските си братовчеди, само че са не по-малко красиви, изключително когато цъфтят напролет. Естествено, неразрешено е да се късат – може единствено да ги снимате и да им се наслаждавате.



На брега на р. Самур даже има специфични места за отдих навън.

създател: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР