Тази седмица в рубриката Истина ли е, че Цвети Петрунова

...
Тази седмица в рубриката Истина ли е, че Цвети Петрунова
Коментари Харесай

"Унищожаване на риболова" и "смърт за птиците": Истина ли е, че вятърните паркове вредят на околната среда

Тази седмица в рубриката " Истина ли е, че " Цвети Петрунова ревизира дали вятърната сила от офшорни централи ще навреди на околната среда и туризма у нас.  

" Перки в морето " – „ заличаване на риболова в Черно море “, „ турбини, които ще погубят стотици типове птици, туризма и стопанската система на България “. С тези " лозунги " екоактивисти и представители на някои черноморски общини се подвигнаха на протест, а мотивът законопроектът за възобновимите източници в морските пространства. 

Вижте позициите на политици, правозащитници и на Агенцията по бежанците

На този декор България, Кипър и Словения остават единствените страни в Европейски Съюз с изход на море, които към момента не са подхванали никакви стъпки във връзка с вятърната сила.

Според него новите разпореждания основават риск от превръщането на аграрни площи в централи за произвеждане на сила

Д-р Мария Трифонова е дълготраен специалист към соцално-икономическото развиване в енергийния бранш. Според нея практиките на страни с към този момент развити сходни офшорни паркове са най-хубавият източник за разбор у нас.

“В момента ние нямаме съответни изследвания за това какви биха били резултатите върху околната среда на сходен вид инфраструктура. Но няма данни, които да ни карат да се тормозим. Дания е страната, която за първи път конфигурира офшорна вятърна централа и в нея има извънредно мощно развъртян лов на риба “, разяснява доктор Трифонова.

Джо Байдън позволи да бъде оповестено изключително състояние във всичките 254 окръга в щата

„ Трябва да има поредност на дейностите, с цел да се сътвори действително пълноправие сред половете “, сподели Сергей Станишев

„ Специално съм разглеждала данните за Холандия, която е една от страните с най-голям експорт на риби и лов на риба - в годините, в които там се строят ВЕИ. Точно тогава, когато е имало строителни действия в тяхната акватория, няма безусловно никакъв спад на риболовът “, показва още тя.

„ Сблъсъкът на птици с вятърни турбини е стотици пъти по-малък в сравнение с с други обекти. Правен е петгодишен мониторинг на резултата върху местообитанията и птиците в региона на Калиакра и тези данни потвърждават, че няма застрашени типове, които да се сблъскват. Разбира се, допустимо е да има конфликт, само че птици се сблъскват непрекъснато “, разяснява специалистът.

„ Трябва да се каже, че изследванията и отчетите означават и позитивни резултати върху местообитанията. Това сега не се взима по внимание “, добавя доктор Мария Трифонова.

Според проучване от февруари 2024 България демонстрира позитивни резултати по пътя към все по-голяма част на енергонезависими източници, като понижа добива от Топлоелектрическа централа с близо 30 %.

Цвети Петрунова ревизира обстоятелствата

„ В Европейския съюз следваме правилото на успеваемостта и се наблюдават какви са резултатите. До момента у нас още няма построени офшорни вятърни електроцентрали “, разяснява Апостол Дянков, консултант към Министерство на околната среда и водите.

На европейско равнище съществуват редица регулатори като Агенцията за кооперация на ВЕИ.

„ С навлизането на все по-голямото произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници като вятъра и слънцето, се постанова и нашата интервенция в регулирането на този развой. До 2030 се чака производството и съответния превоз, нужен за построяването на територията на Европа, да бъде подсилен. Затова и ние сътворяваме мониторинги за дейно ръководство на три равнища. Като наша съществена цел е взаимната работа с всеки един евентуален производител, на всяка една страна “, разясняват от организацията.

Интересен аспект за туризма е и основаването на специфични турове във към този момент основаните офшорни вятърни електроцентрали като в Брайтън, Англия.

„ Потенциалът на Адриатическо море, на Черно море би трябвало също да се развиват, това е една промишленост, която има добавена стойност “, споделя доктор Трифонова.

„ Говорим за една индустриална екосистема, която занапред ще се развива. Тези мощности нямат да се избият незабавно, само че защото имаме време в този момент да планираме до допустимо най-устойчивия метод - би трябвало да балансираме сред другите други възможности за икономическо развиване “, показва Апостол Дянков.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР