Тази седмица усмивките ни бяха помрачени от две огромни трагедии,

...
Тази седмица усмивките ни бяха помрачени от две огромни трагедии,
Коментари Харесай

Д-р Велислава Донкина, клиничен психолог: Трябва да се опитваме да приемаме реалността такава, каквато е

Тази седмица усмивките ни бяха помрачени от две големи нещастия, които погубиха цели 54 човешки живота. Това като че ли е единствено продължението на страха, в който живеем, поради друга, не по-малка покруса – пандемията. Клиничният психолог доктор Велислава Донкина гостува на Зейнеб Маджурова в предаването " Тази заран ", с цел да даде препоръки по какъв начин да се измъкнем от клопката на страха и отчаянието, по какъв начин да си върнем вяра, че всичко още веднъж ще бъде и по какъв начин да повярваме, че най-хубавото следва.

" Когато драмите и спешните обстановки станат доста, с цел да се защитят, хората - без да го желаят умишлено - стартират малко да банализират, да се отчуждават и да се приспособяват към това, което се случва. Това се случва, с цел да може някак да оцелеем, без да загубим мозъка си. Ние сме съпричастни, само че някак официално ", сподели доктор Донкина.

" Би трябвало да се опитаме да приемем действителността такава, каквато е ", добави клиничният психолог.

" Когато хората дълго време са под стрес и са тревожни, те се ожесточават и стават нападателни ", съобщи тя.

" Много е тъжно това, което ще кажа, само че моята професионална процедура към този момент години наред от ден на ден ме убеждава, че ние имаме извънредно ниска здравна просвета, а във връзка с психологичното здраве – никаква ", сподели доктор Донкина.

" Да страдаш с душата си, с възприятията си, е нещо задоволително значимо, на което да обърнеш внимание. Не е належащо да получиш обективно доказателство - да вземем за пример, тялото ти да се разболее, с цел да потърсиш помощ ", добави специалистката.

" Единственият съвет, който можем да дадем на хората като експерти, е да обръщат внимание на това се усещат. И да си мислят по какъв метод това може да се промени - а не да се усмихваш пред огледалото и да се правиш, че всичко е наред ", сподели Велислава Донкина.

" Животът е вероятен, човешкият разум може да направи по този начин, че да продължи да съществува и да основава, вместо да унищожава. Ако имаме вяра в тази мощ, мисля че това е позитивният метод да се отнасяме към живота, към себе си и към другите ", заключи в края на диалога доктор Донкина.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР