Тази седмица се появи информация за поскъпване на хляба в

...
Тази седмица се появи информация за поскъпване на хляба в
Коментари Харесай

Ще поскъпне ли хлябът след повишаването на цената на тока?

Тази седмица се появи информация за повишаване на хляба в някои елементи от страната. Появиха се и вероятни пояснения за това, а точно новата цена на природния газ, на тока от 1 юли, както и изобилните дъждове и наводненията през последните седмици.Проверка демонстрира, че в Пазарджик повишаването на хляба е сред 10-15 стотинки, а в Хасково – с 10 стотинки. Там към този момент всеобщият самун е близо 1 лев. Според специалисти от сектора към този миг няма основателна причина цената на насъщния да се вдигне, защото нарастването на тока и природния газ е от прекомерно скоро и производителите към момента не са платили сметките, с цел да схванат по какъв начин новите цени въздействат на приготвянето на хляба.
От Браншовия съюз на хлебопекарите и сладкарите обявиха, че тези стойности на хляба в Хасково и Пазарджик евентуално са дело на търговци, с цел да тестват пазара, а не на хлебопроизводители.Зърнопроизводителите пък се оплакват, че има региони в страната, в които реколтата от пшеница е мощно наранена поради дъждовете през миналите седмици и по тази причина тези до 300 лв. за звук пшеница, които сега се заплащат в Северна България, е допустимо да се повишат.
На този стадий производители отхвърлят да разясняват пред камера за какво цената на хляба се е покачила. В страната хлябът щял да нарастне през септември. Тогава ще стане ясно дали цената на зърното ще се повиши и с какъв брой са се нараснали разноските на производители, с цел да стигне хлябът до щанда в магазина.
Реколта 2018-а в този момент се жъне, а дъждовете през миналите седмици влошили качеството на 25% от добива в Северна България, съгласно производителите. Заради ценовия скок на главните източници на сила у нас скъпият самун няма да подмине и Благоевград, където пекарите също са обезпокоени.
За да не зависи цената на хляба от цените на тока и газта, специалисти от сектора желае 5% Данък добавена стойност на хляба. С какъв брой тъкмо ще нарастне насъщният - сметките ще са подготвени наесен.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР