Тази седмица ООН публикува синтезирана версия на най-голямото до момента

...
Тази седмица ООН публикува синтезирана версия на най-голямото до момента
Коментари Харесай

ООН: Видовете на Земята изчезват с невероятни темпове

Тази седмица Организация на обединените нации разгласява синтезирана версия на най-голямото досега проучване, което преглежда спадовете и изгубването на някои типове на планетата ни, и би трябвало да признаем, че обстановката никак не наподобява розова.

В цялостния си размер изследването се вмества в към 1500 страници. Дело е на 145 специалисти от общо 50 страни, а цитираните научни източници в него са над 15 000.

Според оповестените данни, над 1 милион скотски и растителни типове са застрашени от изгубване през идващите няколко десетилетия. В това число влизат 10% от насекомите, 40% от земноводните и 33% от всички корали, акули и морски бозайници.

Причините за това събитие, което някои назовават " шестото всеобщо изгубване на типове ", са доста, а в основата им сме ние, индивидите.

32% от горите, съществували преди индустриалната гражданска война, са изгубени, оповестяват от Организация на обединените нации.

Над 1 милиард декара тропически гори са изсечени за късия интервал от 1980 до 2000 година, като главните аргументи за всеобщата сеч са индустриалното земеделие и отглеждане на животни.

Тези ни дейности заличават хабитата на милиони животни и растения, което пък, от своя страна, води до сривове на други места в еко системите.

Според Организация на обединените нации, индивидите са съумели да трансформират над 75% от околната среда на сушата, като 33% от международната суша към този момент е превърната в аграрни площи. От 1992 година насам градовете ни са пораснали със 100%, а през 2050 година пътищата ни ще доближат дължина от 25 милиона километра.

Ситуацията в океаните е още по-плачевна.

55% от всички морета и океани към този момент са превърнати в зони за промишлен лов на риба. От 1700 година насам са изгубени 85% от блатистите местности, които съставляват дом за най-различни земноводни и растителни типове.

От 1870 година коралите са се стопили с 50%, като 245 000 квадратни километра по бреговете към този момент се смятат за " мъртви зони ".

И дано още веднъж напомним, че всички тези данни са просто синтез на отчета на Организация на обединените нации, който ще се появи в целия си искра по-късно тази година и ще разкрие цялостната картина на заличаване, която дейностите на цивилизацията ни рисуват върху лицето на другояче хубавата ни планета. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР