Тази седмица МВР публикува за обществено обсъждане проект за изцяло

...
Тази седмица МВР публикува за обществено обсъждане проект за изцяло
Коментари Харесай

Шофьори: Новият закон за движение по пътищата няма да намали жертвите на пътяf

Тази седмица Министерство на вътрешните работи разгласява за публично разискване план за напълно нов Закон за придвижване по пътищата. Той планува по-високи санкции, наложителни зимни гуми от ноември до март,ограничение на скоростта в обитаеми места до 30 км. в час и възбрана за млади водачи да карат мощни коли. Целта на плана е да понижи жертвите на пътя, съгласно асоциацията на водачите обаче новите текстове няма да трансформират обстановката.

Новият закон за придвижване по пътищата планува санкция до 600 лева за хората, които карат без книжки. Досега глобата беше 300 лева През първите шест месеца от приемането на книжките си водачите ще могат да карат коли с мощ до 67 конски сили, а в случай че са по-мощни единствено с компаньон, за който също са записани условия.

Предвижда се и ограничаване на скоростта в обитаеми места в сектори с комбинирано придвижване да бъде до 30 км/ч.

От Министерство на вътрешните работи регистрират, че за последната година броя на починалите по пътищата е понижен от 702 през 2016 година до 609 души през 2018 година Новите закони плануват и увеличение на административните наказания.

След такова лишаване на книжката, нарушителят ще би трябвало още веднъж да се яви на изпит. Според сдружението на водачите у нас обаче новите текстове няма да доведат до понижаване на жертвите на пътя.

Шофьорите въпреки всичко регистрират като плюс, че новия закон е добре спретнат. Според Радков сега няма доказателства, че младите водачи предизвикват огромна аварийност на пътя през първите шест месеца и по тази причина дефинира глобите за тях като опит. Ограничаването на скоростта също съгласно водачите е голословно.

Пропуск съгласно обединяването на водачите е и обстоятелството, че към момента в закона не е неразрешено придвижването в спешните ленти на автомагистралите, което в действителност е причина за тежки произшествия както и положението на самите пътища. 

 

Българска национална телевизия

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР