Тази седмица имаше разгорещени дебати при обсъждането на бюджета за

...
Тази седмица имаше разгорещени дебати при обсъждането на бюджета за
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Няма причина да се откажем от протеста на 14 декември

Тази седмица имаше разгорещени диспути при разискването на бюджета за Здравната каса и Държавното публично обезпечаване. КНСБ организира серия от съвещания с парламентарните групи. Резултатите показва президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на „ Офанзива с Любо Огнянов ” на NOVA NEWS.

„ Наистина бюджетът на Касата е с близо 1 милиарда и 100 млн. лева повече от 2023 година – невиждан растеж, от дълго време не сме имали подобен. Това е и за болничната и за извънболничната помощ и лекуване. Би трябвало да стигнат за по-добри заплати на лекарите и мед. сестрите и за по-добра грижа към пациентите. Дали ще стане ми е мъчно да предсказвам, в нашата система има доста парадокси ”, съобщи Димитров.

Президентът на КНСБ разяснява по какъв начин вижда увеличението на заплатите на медицинските чиновници. „ Колко би трябвало да получават, като най-малко, споделя Колективния трудов контракт. В края на тази година той ще изтече. И към този момент се стартира с подготовката за идващия. Аз не мога да кажа какъв брой ще бъде нарастването, което се желае. Но това, което имаме все още – 900 лева за санитар, 1 500 лева за мед. сестра и до 2 000 лева за доктор стартова заплата, сигурно към този момент е остаряло. Инфлацията го е обезценила. Аз позволявам сред 20-30% нарастване на тези цифри ”, съобщи той.

Според него 2,5 милиарда лева за пенсии идната година, на фона на общите разноски, е пределното, което бюджета може да си разреши за пенсионерите. „ Да не забравяме един много сериозен разход – 1,2 млн. лева повече за компенсации и помощи за хора с увреждания и имаме потребност от средства за заплати. Това е главния акцент на нашите спомагателни претенции. Така, че не споделям, че това е най-хубавото, само че на този стадий като предписание е задоволително ”, разяснява Димитров.

Искането за заплатите на преподавателите – да доближат 125% от междинната заплата, президентът на КНСБ разяснява по този начин: „ Това е единодушие, което беше реализирано преди много години сред всички партии, които са парламентарно показани. И се следва към този момент 3-4 година като съответствие. Това беше с цел да покажат всички по какъв начин педагозите са изведени пред всички останали, по какъв начин образованието е приоритет. Обаче това не би трябвало да става панацея. Средната заплата се образува от всички заплати и в случай че всички са над нея няма по какъв начин да има междинна заплата ”.

Относно готвения митинг на 14 декември и опцията да се откажат от него, след договаряния с властта, Димитров уточни, че не виждат причина за отвод. „ Казах, че към момента ние търсим 400-500 млн. лева спомагателни за заплати. Това велико число от 2 милиарда лева повече е погрешно. Основната ни рецензия към бюджета е че няма хоризонтална политика ”, уточни още той.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР