Тази събота – 4 ноември, визуалните артисти The New Liquidity

...
Тази събота – 4 ноември, визуалните артисти The New Liquidity
Коментари Харесай

Memento Maritsa в деня за размисъл


Тази събота – 4 ноември, образните актьори The New Liquidity в съдействие с Войн де Войн чакат феновете на актуалното изкуство на две събития. В 14.30 часа в къща Нишанян, ул. Хан Омуртаг 1, Старинен Пловдив ще има среща с артистите от The New Liquidity  В 16.00 часа стартира звукова разходка до река Марица, паркинга на Водната палата, бул. Марица-Юг.

Като част от настоящата си поредност De-teritorialized Listenings/Де-териториализирани слушания за резидентната стратегия ContextAiR Plovdiv 2023 , The New Liquidity и Войн де Войн показват уебсайт спесифик интервенция, фокусирана върху река Марица. Реката съставлява най-голямото неизползвано публично пространство на Пловдив, трансформирайки се в едно от най-пустите места в града, значително забравено от жителите му. Водата на Марица идва в Пловдив, изпълнена освен с антични и сегашни следи от де-териториализация, тя е и очевидец на самостоятелните и групови истории на българската и ромската общности.

Чрез образуване на пърформативна и звукова интервенция по крайбрежията на реката и превръщането й краткотрайно в изследователска мнемонична площадка, творбата се стреми да върне реката на нейните жители. Една река добива полезност за хората единствено откакто стане част от техните привички и мемоари, добавяйки прочувствена стойност за локалната общественост.

Нашите показа за водата имат директно отношение към метода, по който се отнасяме към нея, въздействат върху концепциите ни за това, по какъв начин може да се употребява и по какъв начин безпределно би трябвало да ни служи. Всеки дефицит на вода е и обществен проблем. Като съпоставяме остарели и нови облици на водата, можем ли да преосмислим нашата телесна връзка с нея, с цел да създадем нови минали и бъдещи благоприятни условия? Виждайки реката като бездънен и богат списък, артистите желаят да покажат, по какъв начин водата развива въплъщението във времето – от едно тяло към друго, свързвайки ни освен с нашите лични тела, само че и с други тела/водни тела.

ВХОД СВОБОДЕН

Регистрация за присъединяване до 3 ноември тук:

https://form.jotform.com/232995338823367

Звуковите разходки ще се редуват с групи от по 10 индивида сред 16.00 и 17.30 часа с дълготрайност по 20-25 минути. Поради ограничавания брой звукови устройства всички, които се включат на срещата с артистите преди разходките, ще се употребяват с преимущество за първата разходка. Ако се регистрирате авансово, от програмата ще се свържат с Вас за по-подборна информация за часовете, с която да се избегне изчакването.

Андерс Ехлин и Селма Боскайло бяха определени да вземат участие в програмата за резиденция на общината за тази година. Те са първите, които употребяват актуализирания резиденционен център в къща „ Нишанян “ в Стария град Пловдив за престоя и работата си.

Селма Боскайло е куратор, откривател и художник, родена в Мостар, Босна и Херцеговина, сега живее в Берлин. Като художник и куратор работи с разнообразни институции в Германия, Франция, Унгария, Австрия, Испания, Италия, Дания. От 2021 година тя е откривател в New Center for Research and Practice (Сиатъл, САЩ).

Anders Ehlin е звукозапис и композитор, който работи основно в региона на киното, инсталацията и изкуството в общественото пространство. Роден е в Швеция и живее в Берлин. През последните години креативният му интерес и проучванията са ориентирани към звукови статуи и съоръжения, а творбите му са показани в влиятелни институции като Музеят на дизайна Vitra (Wald am Rhein), Aperto Raum (Берлин), ZKM (Карлсруе), RA.

Заедно те сътвориха The New Liquidity , интердисциплинарна изследователска платформа. 
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР