Тази пролет се навършват 20 години от създаването на Едно“.

...
Тази пролет се навършват 20 години от създаването на Едно“.
Коментари Харесай

20 години „Едно“: One Dance Week представя световната премиера на „Необичайно семейство“

Тази пролет се навършват 20 години от основаването на „ Едно “. Отбелязваме този юбилей  със международната премиера на „ Необичайно семейство “. След Пловдив, спектакълът ще бъде показан в именития за света на танца Théâtre de la Ville в Париж през септември.

„ Необичайно семейство “ е среща, в която разнообразни животи и обществена действителност танцуват дружно. Тази среща основава общи истории, а общите истории построяват общественост. Общност, учредена върху емпатия, обич и поддръжка.

Можем ли да я изградим и ние, тук в България?



Френският хореограф Клер Дюран-Друен събира 7 професионални танцьори от своята компания Traction със 7 локални танцьори от разнообразни общности. Тази необикновена среща, която другояче не би се случила, разчита на провокацията от излизането отвън зоната на комфорт, на психическото и физическото взаимоотношение сред непознати, с цел да откри нови форми на танц.
 " Необичайно семейство "
Характерно за работата на Клер Дюран-Друен е, че работи с дилетанти и хора с физически ограничавания и „ поведенчески разстройства “, които някои биха окачествили като „ увреждания ”. Тя търси дълбочината на изкуството и оспорва разпоредбите кой може или не може да бъде на сцената.

„ В този танц не става въпрос просто за проявление на тела, а за композиране на целия набор от сили, които ме въодушевяват. Именно посредством работата върху художествената форма разбирам, че върша политически жест ”, споделя Клер Дюран-Друен.
 " Необичайно семейство "

Клер Дюран-Друен
Клер Дюран-Друен следва в Лондонското учебно заведение за актуален танц, а откакто приключва през 1998-а, тя се причислява към танцовата компания на Филип Сер в Лозана и към трупата на Жаки Овре в Кан.В интервала 2000-2009 тя съпровожда Нике Свенeн и компанията IN VIVO в постоянната им работа в психиатрични лечебни заведения и взе участие в няколко произведения, измежду които Intiem, Presto Jubilato и La Chambre D’ange.

През 2007-а Клер основава танцовата компания Traction, която всеки месец работи в психиатричната болница в Лимож, организира артистични акции в затвори (в Лимож, Вал д’Оаз, Версай, Вивон и други). Тя основава спектаклите Chambre 10 (2010), Vie De Famille  (2013), Who’s Bach? (2016) и Portrait De Groupe Avec Femme(s) през 2018-а.

Режисира и документални филми за малките екрани като Fr3 и Planète в партньорство с Pyramide Production. Blanche-Neige en prison (2011) е 52-минутен документален филм за танцов уъркшоп с група затворнички от пандиза Poitiers-Vivonne. През 2013-а вторият документален филм, озаглавен Seconde Danse, наблюдава пътуването на Беатрис след напускането на пандиза и завръщането ѝ към танца. Днес тя преди малко е приключила третия си документален филм (Fr3) Le monde autrement, разказващ за срещата ѝ с пациенти с поведенчески проблеми, с които танцува от пет години.

След международната премиера в Пловдив по време на One Dance Week, най-новият театър на Клер Дюран-Друен „ Необичайно семейство “ще има своята френска премиера на сцената на Théâtre de la Ville в Париж през септември.

***

Билетите за спектакъла в Дом на културата „ Борис Христов ” са към този момент в продажба в мрежата на и на касите на EasyPay в цялата страна.

Още  информация за „ Необичайно семейство “ ще намерите.

One Dance Week 2023 се осъществя с поддръжката на Министерството на културата и е част от стратегия „ Наследство " на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Събитието се осъществя с поддръжката на Европейски пътища и Община Пловдив.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР