Тази пролет изобилства от астрономически събития. След като на 20

...
Тази пролет изобилства от астрономически събития. След като на 20
Коментари Харесай

Наблюдаваме пенумбрално лунно затъмнение

Тази пролет изобилства от астрономически събития. След като на 20 април се състоя хибридно слънчево затъмнение, което за жалост не можеше да се следи от България, през днешния ден ще станем очевидци на лунно.
 Днес следим рядко хибридно слънчево затъмнение
Днес следим рядко хибридно слънчево затъмнение

Макар и единствено онлайн

Макар да е цялостно, то въпреки всичко е пенумбрално лунно затъмнение. Което значи, че Луната минава през полусянката (пенумбра) на Земята - лунният диск в действителност ще потъмнее за времето на затъмнението, само че няма да е по този начин " черен ".

В България можем да следим събитието от 20.29 ч., а оптималната фаза на затъмнението е единствено четири минути по-късно, в 20.33 ч. Луната ще бъде ниско на изток-полуизток и би трябвало да намерим уместно място, от което да следим хоризонта.

Лунното затъмнение на 5 май е едно от двете лунни затъмнения за тази година. Второто е на 28 октомври и е отчасти, само че ще може да бъде следено от България.
 Ета Аквариди, метеоритеният поток и по кое време е добре да следим падащите звезди
Какви астероиди ще забележим тази нощ

Днес е пикът на Ета Акваридите

Ден след затъмнението пък е пикът на метеоритния поток Ета Аквариди. До 30 метеора на час ще може да следим в нощта на 6-и против 7-и май. Пълнолунието ще затрудни това да забележим елементарно " падащи звезди " и би трябвало да бъдем търпеливи, поучават ни от " Наука OFFNews ".
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР