Тази новина беше колкото очаквана, толкова и жестока. Безпрецедентното изтичане

...
Тази новина беше колкото очаквана, толкова и жестока. Безпрецедентното изтичане
Коментари Харесай

Отмяната на правото на аборт или как Америка се върна 50 години назад

Тази вест беше колкото предстояща, толкоз и жестока. Безпрецедентното приключване на чернова на решение на Върховния съд на Съединени американски щати през май подсказа какво се задава. Но неналичието на изненада не смекчава болката от удара.

На 24 юни с шест против три гласа Върховният съд на Съединени американски щати анулира действието на решението по делото " Роу против Уейд " от 1973 година, което афишира аборта за конституционно право в цялата страна. Сега всеки обособен щат ще може самичък да лимитира опциите за аборт или даже да ги разгласи за противозаконни. С което Америка се върна 50 години обратно към една мрачна епоха освен за дамите, само че и за всички, които имат вяра, че най-малко в развитите страни напред има единствено просвещение и независимост.
Две Америки, разграничени от бездна
С един размах Върховният съд на процедура направи абортите незаконни в 13 щата, които имат закони, които ще влязат в действие автоматизирано или най-вече до месец. Други близо 10 щата се чака да одобряват сходни забрани. Така над 35 млн. дами в Америка живеят в щати, където правото да прекратят бременност към този момент не съществува или скоро ще изчезне.
Реклама
И това се случва, макар че съгласно изследванията близо две трети от американците са срещу анулацията на " Роу ". Което сочи, че решението на съда няма да постави завършек на десетилетната борба за абортите в Съединени американски щати, а ще наелектризира още повече така и така надълбоко поляризираната страна, която наесен е изправена пред междинни избори за Конгрес.

Президентът Джо Байдън към този момент жигосах решението като " реализиране на една рискова идеология и трагична неточност ", която " слага под риск здравето и живота на дамите в тази страна ". Републиканците въпреки това, които от десетилетия водят политика на отпор против " Роу ", побеждават. Случилото се е " историческа победа за конституцията и нашето общество ", съобщи водачът на републиканците в Сената Мич Макконъл.
Обратно в предишния век
И до момента в който политическите борби занапред ще се разгарят, следствията върху живота на милиони дами ще се усетят незабавно. Забраните няма да спрат абортите, единствено ще ги създадат по-опасни, по-скъпи и по-трудно налични. На дамите, живеещи в консервативни щати, ще им се постанова да пътуват из страната, с цел да получат здравна услуга, която за техните майки и баби е била налична покрай дома.

Най-тежко ще бъдат наранени дамите с ниски приходи, за които е по-вероятно да имат нежелана бременност и ще им е по-трудно да пътуват стотици километри и да заплащат висока цена за прекратяването й. Или ще бъдат принудени да се обръщат към нелегално практикуващи, поемайки всички опасности за здравето и живота си.
Реклама
Докато в болшинството развити страни спирането на бременността в първия триместър (или даже по-късно) е обезпечено право на дамите, Америка потегля в противоположната посока. И това може да се окаже най-знаковото завещание на някогашния президент Доналд Тръмп, който със своите три назначения във Върховния съд образува консервативното болшинство в него.

Още преди да са претърпели шока от решението за абортите, доста американци към този момент се питат - какво още може да се случи? Консервативният арбитър Кларънс Томас им дава отговор задочно в писмените си претекстове, с които поддържа анулацията на " Роу ". В тях той показва, че в бъдеще Върховният съд може да се насочи към преразглеждане на решения по тематиките за достъпа до контрацептиви и еднополовите бракове.
Свързани публикации Проекторешение против правото на аборт в Съединени американски щати подкопава легитимността на Върховния съд 9 май 2022, 13:21 Ще създадат ли полските ръководещи завой за абортите 27 ноември 2020, 11:18 Протести в Полша поради съвсем цялостната възбрана на абортите 26 октомври 2020, 16:06 Тръмп номинира трети арбитър за Върховния съд на Съединени американски щати 27 септември 2020, 13:57 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светломира Гюрова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР