Тази нощ в 02:14 ч. българско време мисията на НАСА

...
Тази нощ в 02:14 ч. българско време мисията на НАСА
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американската мисия Дарт порази астероидната луна Диморф!

Тази нощ в 02:14 ч. българско време задачата на НАСА “Дарт ” целеустремено се разруши в повърхността на астероидната луна Диморф, демонстрирайки за пръв път технологии за отбрана на Земята от евентуално рискови метеорити!

Напомням на читателите, че автоматизираната междупланетна станция “Дарт ” беше изстреляна през ноември 2021 година чрез ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9 ”. Отне 10 месеца на задачата да доближи до крайната си цел, астероидната система Дидим-Диморф. В тази система метеоритът Дидим е с диаметър 780 метра, а неговата луна Диморф – с диаметър 160 метра. В съпоставяне с тях галактическият уред “Дарт ” е напълно малък – към два метра дълъг и 600 кг тежък. НАСА се надява, че при конфликта със скорост 6 km/sec, това е било задоволително за отклоняването на Диморф от нейната орбита.

“Динозаврите нямаха галактическа стратегия, с цел да си оказват помощ, само че ние имаме ”, заяви Кейтрин Калвин, която е академик от НАСА. Преди 66 милиона години метеорит с диаметър 10-15 километра се е разрушил в Земята, в региона на Мексиканския залив, където през днешния ден се намира кратерът Чиксулуб. Това довело до измирането на 75% от растенията и животните на нашата планета, включително на всички динозаври като се изключи птиците (да, птиците съставляват оживели динозаври).

Днешното събитие бе следено от наземни и галактически телескопи, включително от новоизстреляния “Джеймс Уеб ”. През идващите дни и седмици астрономите ще се опитат да преценяват какви са характерностите на отклонението. Очакваме скоро да забележим и първите фотоси от “Ликия ” – италианския микроспътник, който беше освободен няколко дни преди конфликта, с цел да го следи. “Ликия ” не се разруши в Диморф, а продължи своето странствуване в околослънчева орбита и това дава време на учените да смъкват всичките фотоси от борда му.

Но за цялостната оценка на следствията от колизията ще е нужна нова задача. Такава към този момент се възнамерява – задачата на Европейската галактическа организация (ЕКА) “Хера ”, която ще бъде изстреляна в края на 2024 година.

Изгледайте записа от конфликта сред “Дарт ” и Диморф на този линк в Youtube

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР