Тази нощ се е наложило спиране на работата на Пети

...
Тази нощ се е наложило спиране на работата на Пети
Коментари Харесай

Спряна е работата на Пети блок в АЕЦ Козлодуй

Тази нощ се е наложило прекъсване на работата на Пети блок в АЕЦ " Козлодуй ".

" Категорично желая да заявя, че в АЕЦ " Козлодуй " повреда няма. Има задействане на отбраната при рутинни интервенции ", разяснява пред Бтв енергийният министър Теменужка Петкова.

В 1:16 ч тази нощ Пети блок на АЕЦ " Козлодуй " изключи и беше изваден от паралел. Авария няма, няма заплаха за хората, няма приключване на радиация, тъй че българските жители могат да бъдат спокойни. Всички логаритми, всички стратегии, са задействани според плануваните правила. Агенцията за нуклеарно контролиране ще направи инспекция и ще бъдат осведомени в допълнение жителите. В рамките на днешния ден Пети блок ще влезе в паралел. Въглищните централи са мобилизирани, няма заплаха от прекъсване на подаването на електрическа сила.

Информацията удостовери в студиото на утринния блок " Денят стартира " по Българска национална телевизия депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай, който е член на комисията по енергетика в Народното събрание. Той съобщи, че информацията, която има, е от изпълнителния шеф на АЕЦ " Козлодуй ".

В 1:17 ч при софтуерна интервенция е задействана автоматизираната отбрана на блока. Направени са нужните дейности и работата му отново ще бъде възобновена. Проверени са всички системи. Няма нещо, което да тормози обществото, безапелационен е депутатът.

За Българска национална телевизия изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй " Наско Михов изясни, че става въпрос за рутинна процедура и няма нищо извънредно за Централата. Увери също, че няма заплаха от радиация и какъвто и да е риск за популацията.

В формалния уебсайт на АЕЦ " Козлодуй " излязоха с публично известие по случая:

" На 22.01.2020 година в 1 часа и 16 минути Пети блок на АЕЦ " Козлодуй " беше изключен от енергийната система на страната след задействане на спешната отбрана на реактора. Всички системи на блока са сработили според плановите логаритми.Причината за изключването е задействане на отбрана по време на рутинни интервенции.

Няма отклоняване от естествената радиационна конюнктура.

В момента се правят подготвителни действия за стартиране на блока, което се възнамерява да стане до края на деня.

Шести блок на АЕЦ " Козлодуй " работи в сходство със съгласувания с " Електроенергиен систематичен оператор " ЕАД график за натоварване, допълват от Централата.

От ЕСО оповестиха за Българска национална телевизия, че дефицитът на електрическа енергия от прекъсването на реактора е обезщетен с други индустриални мощности на ток и няма заплаха за енергийния баланс на страната, нито пък са застрашени публичните и частни консуматори.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР