Тази нощ, на 22 септември, в 04:50 часа българско време,

...
Тази нощ, на 22 септември, в 04:50 часа българско време,
Коментари Харесай

“Мейвън” пристига около Марс идната нощ!!!

Тази нощ, на 22 септември, в 04:50 часа българско време, се чака автоматизираната междупланетна станция на НАСА “Мейвън ” да дойде в орбита към Марс!!!

Предаването онлайн по НАСА ТВ ще стартира към половин час по-рано.

Както постоянно, вие можете да гледате на този уеб адрес: http://www.nasa.gov/ntv

 Maven in Orbit

Така ще наподобява автоматизираната станция на НАСА “Мейвън ”, откакто навлезе в орбита към Марс. Image credit: NASA

За тези, които са с по-слаба връзка, или ще разчитат на ъпдейти по мобилния телефон, е обезпечено предаване на вести онлайн по Туитър, посредством https://twitter.com/NASASocial или посредством Хештагове #Maven в обществените мрежи Туитър и Facebook.

За България, ще използваме следния Хештаг: #BulgariaMaven. Основните канали, на коите ще предаваме в действително време, са следните:

https://www.facebook.com/kosmosbg – Facebook страница.

https://twitter.com/Zvezdichko – Туитър страница.

Задавайте Вашите въпроси за задачата посредством хештаг #BulgariaMaven във Facebook и Туитър.

Пристигането било то в орбита към Марс, било то на повърхността на Марс, постоянно е рисково прекарване.

Няма гаранция, че то ще е сполучливо.

През 90-те години НАСА губи две орбитални сонди. Първата загуба е през 1993 година – “Марс Обзървър ”, който губи контакт със Земята едвам три дни преди идването. По-късно, през 1998 година е изгубен и “Марс Клаймит Орбитър ”, който навлиза прекомерно компактно в атмосферата поради комплициране на мерните единици.

В по-скорошни години Япония не съумя да вкара “Нозоми ” в орбита към Марс през 2003 година. През 2009 година Япония не съумява да вкара в орбита, този път към Венера, автоматизираната станция “Акатсуки ”.

За да може тази нощ “Мейвън ” сполучливо да навлезе в околомарсианска орбита, моторите би трябвало да работят най-малко 30 минути.

“Мейвън ” е автоматизирана станция на НАСА, която ще търси отговора на значим въпрос – къде е изчезнала водата на Марс. Днес знаем сигурно, че в далечното минало Марс е бил топъл, с мокър климат и условия, удобни за развиването на живот.

Има две догатки за изгубването на водата – едното е, че водата на Марс е попаднала надълбоко под повърхността, а другото – че водата е изчезнала посредством процеси, които протичат в горната част на атмосферата и е изхвърчала в космоса.

“Мейвън ” ще ревизира второто съмнение.

Стискаме си палци за сполучливо идване!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР