Тази наивна носталгия по бай-Тошовото време е основана върху неудовлетвореността

...
Тази наивна носталгия по бай-Тошовото време е основана върху неудовлетвореността
Коментари Харесай

Иво Сиромахов: Времето на Живков беше рай за посредствените и ад за нормалните хора

" Тази наивна носталгия по " бай-Тошовото време " е учредена върху неудовлетвореността от сегашното. Голяма част от хората не харесват живота си и търсят виновността за това отвън себе си. Те имат вяра, че им е отнето нещо, което заслужават, че някой би трябвало да се погрижи за тях, да им обезпечи някакви неща, да ги дундурка. Оттам идва носталгията по това време. Но тези хора евентуално са не запомнили, че евтиният и предвидим живот при режима на Живков вървеше ръка за ръка с репресии, с мачкане на предприемчивите и надарени хора, с липса на всякаква независимост, с неспособност да се развиваш. Времето на Живков беше парадайс за посредствените и пъкъл за естествените хора ", показа Иво Сиромахов - публицист и ефирен водещ.

" Тези настройки са устойчиви и траят постоянно. Ако през 1890 година в България имаше фейсбук, щеше да има доста статуси, които гласят: " По турско време бяхме по-добре. Имаше сигурност, хлябът струваше единствено два гроша, децата ни се изучиха, всяко лято ходехме на отмора в Диарбекир. А в този момент тия сичко унищожиха ", добави той.

" Хората, които не се оправят с живота си, бягат в предишното или се надяват на бъдещето. А това са фикции. Животът е единствено през днешния ден.

Аз не виждам политически безпорядък. Напротив, виждам изцяло изразителен порядък – обществото ни се движи съгласно примитивните закони на силата. Живеем в някакъв Дикенсов капитализъм, в който по-силните изяждат по-слабите. А по-силните са такива не тъй като са по-умни, по-талантливи, по-работливи или по-способни, а тъй като са наследили някакви комунистически капитали и контакти.

Всички, които през днешния ден са във властта, произлизат от такива среди. Българската народна власт не стартира с еднакъв старт. Тя потегли от една тежка неправда, която и до ден сегашен не е поправена. Комунистическият режим беше разгласен за незаконен със закон, само че закононарушенията му не бяха осъдени. Неосъдени останаха лагерите, убийствата, грабежите. Държавна сигурност мимикрира в някакви стопански полулегални структури, които и до през днешния ден диктуват разпоредбите в бизнеса и политиката. " Изпират " политици с престъпно минало. Опитват се да заличат спомените за закононарушенията. Внушават ни, че предишното няма значение, че " каквото било – било ", сподели още Сиромахов.

" Но аз съм от хората, които имат памет. И няма да простят. Протестите останаха единствено в обществените мрежи, тъй като хората, които стачкуваха през улиците и площадите, няколко пъти бяха брутално излъгани – първо през 1989, след това през 1997, след това през 2013 и последно – през 2020-а. След всички тези митинги някакви тарикати осребряваха публичната сила и незабавно забравяха за хората, които са ги докарали на власт. Логично е към този момент да няма сила за митинги.

Културата не е въпрос на субективна оценка. Нивото се вижда по мръсотията на улицата, по новата архитектура, по отношението към просвещението.

Будни и смислени хора има във всяко потомство. Но през днешния ден те са новобранци. Сегашното време е на консуматорите. Съвременните хора не се съревновават в самоусъвършенстване, а в това кой е облечен с по-маркови облекла, кой ще изяде и изпие повече. И по тази причина са постоянно нещастни. Защото с каквито и маркови облекла да си, колкото и да изядеш и изпиеш, постоянно ще има някой, който е с по-скъпи облекла от теб и яде и пие на по-луксозни места. В това съревнование спечелили няма. Има единствено разочаровани.

Ако човек има възприятие за комизъм, няма по какъв начин да го загуби. Обидчиви са единствено глупавите хора, тези, които се вземат на съществено и считат, че шегите накърняват егото им ", съобщи писателят.

" Няма по какъв начин да седна на една маса с подобен човек - Борислав Михайлов. Той би трябвало да седи не на маса, а на подсъдимата пейка.

Преди 30 години Емил Костадинов просто вкара един инцидентен гол. Това въобще не е задоволително, с цел да станеш огромен състезател. Изискват се доста качества, които хората от управлението на футболния съюз явно не имат. Ако преди 30 години сме ги надценявали под въздействие на еуфорията от няколко извоювани мача, през днешния ден ясно се вижда какъв брой костват ", показа мнението си Иво Сиромахов.

" Не знам, а и не ме интересуват проблемите на столицата и новия кмет. Не пребивавам в София от 10 години и проблемите са надалеч от мен. Предполагам, че кметът и общинските съветници поддържат връзка постоянно с гласоподавателите си и те им споделят какво би трябвало да се направи.

Мерките за прекъсването на убийствата по пътищата от дълго време са измислени. Не е нужно да откриваме топлата вода. Да видят по какъв начин се прави в другите европейски страни и да ги приложат тук. Забелязал съм, че водачите, които в България карат като ненормални и избиват комплексите на несбъднатата си неустрашимост, когато отидат в чужбина, стават кротки като мишленца и карат дисциплинирано. Значи има метод ", показа Сиромахов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР