Тази колоритна страна се обитава от 54 различни етнически групи,

...
Тази колоритна страна се обитава от 54 различни етнически групи,
Коментари Харесай

Виетнам - безкрайна палитра от нрави и културни обичаи

Тази колоритна страна се населява от 54 разнообразни етнически групи, като 90% от популацията са от групата Кинх, а другите 10% образуват останалите. В антропологичен проект виетнамците произлизат от монголците, които се считат за една от водещите раси в международен проект, която се среща най-вече в северната и източна част на Азия. В исторически аспект всички тези разнообразни етноси са неповторими. Те постоянно са се обединявали в битката си против завоевателите, бранили са територията си и са отстоявали правото си да живеят, да бъдат свободни и сами да дефинират кои са. Всяка една от тези етнически групи през годините е оформяла собствен език и характерност, което способства за неповторимата композиция от разнообразни култури тук.

Нравите и обичаите са също толкоз колоритни, колкото всичко останало. Виетнамците имат вяра да вземем за пример, че душата на умрял родственик, даже и от доста генерации обратно, остава да почива със своите наследници на Земята. Така живите и мъртвите имат нравствен контакт. В този смисъл хората не би трябвало да не помнят, че това което ги съпътства и което усещат в всекидневието се отнася и за техните починали предшественици. В последния ден на всяка лунна година се извършва паметен обред, посредством който душите на мъртвите предшественици се " канят " назад в дома им, с цел да могат да посрещнат новата година, Tet Nguyen Dan, със своите фамилии. През последните дни преди Тет всички фамилии посещават гробовете на своите родственици. Те ги почистват и украсяват за празника по този начин, както и личните си домове. В деня на годишнината на своите предшественици, тези хора се свързват и провеждат тържество в памет на мъртвите и насочат молебствия за здраве и благополучие за себе си. Също по този начин във всяко домакинство участва дребен олтар в памет на умрелите, който е ситуиран на най-видното място.
В взаимозависимост от обичаите на другите етнически групи, сватбените церемонии се отличават със своя характерност на осъществяване, само че въпреки всичко има две процедури, които са признати измежду всички. Годежът (Le an hoi) се характеризира с това, че от време на време, преди сватбата, младоженецът и фамилията му посещават булката и нейното семейство, носейки им кръгли лакирани кутии. Те се одобряват за подарък във връзка годежа и са аранжирани с палмови плодове, листа от пипер, чай, торта, плодове, виновност и други блага, които са покрити с червен плат и се носят от неомъжени или неженени момчета и девойки. На сватбената гала (Le cuoi) гостите се канят на празненството и празненствата във връзка щастието на двойката. Преди да стигнат до олтара младоженците се молят на предците си за позволение да се омъжат, след което показват благодарности към родителите си, с цел да ги благословят и пазят.
Фестивалите във Виетнам са самобитен " жив " музей, в който са се съхранили типичните културни полезности на нацията през вековете. От потомство на потомство се предава традиция, съгласно която " човек би трябвало да си спомня за извора, до момента в който пие вода ". Тези събития показват метода, по който хората отдават респект на свещени персони отъждествявани като " богове " – действителни персони от историята или именити такива. Фестивалите в страната постоянно се състоят през трите месеца на пролетта и есента, когато хората имат свободно време. Тогава климатът е и по-благоприятен за реализирането им.

На датата 19-ти май 1890г. е родена една от значимите фигури в историята на Виетнам – Хо Ши Мин. Той е бил министър-председател и президент на Демократична национална република Виетнам. След като напуща родното си място работи като готвач по кораби, живее известно време в Америка, след което се реалокира във Франция. Там той следва политика и бива пристрастен по социалистическите хрумвания от свои другари, като по-късно се причислява към група от виетнамски националисти в Париж. През 1941г. Хо се връща във Виетнам, където става водач на придвижване за самостоятелност. В идващите години той взема директно присъединяване във всички събития и бъдещи военни дейности, които целят завоюването на Виетнам. На 1-ви май 1975г., шест години след неговата гибел, столицата на Южен Виетнам, Сайгон, е преименувана публично на Хо Ши Мин Сити.

Виетнам е едно неповторимо място, което би трябвало да бъде посетено. Освен многообразието от културни наследства и мероприятия туристите могат да се насладят на локалната кухня, както и да посетят някои от многочислените плажове. Тази туристическа дестинация дава късмет на всеки клиент да се допре до нравите и обичаите на хората тук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР