Тази година за трети път в Париж се проведе Фестивал

...
Тази година за трети път в Париж се проведе Фестивал
Коментари Харесай

В Париж се проведе Фестивал на българското кино

Тази година за трети път в Париж се организира Фестивал на българското кино. В рамките на три дни в края на май и началото на юни в столицата на Франция бяха показани български късометражни и пълнометражни филми. През 2019 година за първи път фестивалът имаше своето издание и в Марсилия. За първи път беше показан документален филм и имаше детска стратегия.

Инициатор на концепцията е Иво Желев, а в основата на организацията стоят общо пет индивида, които се събират инцидентно. Благодарение на ентусиазма на Иво, Деси, Боряна, Вели и Цвети фестивалът се разраства и към този момент от ден на ден хора научават за него. В началото той се трансформира в мотив за събиране на българите в района, като даже 50 индивида идват от Лондон. При идващите издания обаче хората идват поради киното, което е и главната концепция.

,,Започнахме инцидентно, Иво беше основателят. Той е малко идеолог и смее да мечтае за огромни неща. И аз по случайност станах част от фестивала'', споделя Десислава Миланова.

,,Първата година беше български празник, 50 индивида пристигнаха от Лондон. От втората година хората започнаха да идват освен тъй като е българско, само че и поради киното. Това е насоката, която желаеме да поемем. Една от концепциите е французите да се срещнат с това кино, което нямат опция да видят по кината'', изяснява Деси.

В киносалон Christine 21, ситуиран в сърцето на квартал "Сен-Жермен-де-Пре ", тази година бяха показани 3 пълнометражни, 13 късометражни и един документален филм. Сред гостите беше Галин Стоев, който преди няколко месеца стана Кавалер на ордена за изкуство и литература на Фрация. Дебютният филм на работещия във Франция сценичен режисьор "Безкрайната градина " бе излъчен в първия ден на фестивала.

Сред гостите бяха още Деян Парушев и Божина Панайотова, която бе кръстник на фестивала. По същото време нейният филм "Червено, прекомерно алено " се въртеше по кината във Франция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР