Тази година времето беше изключително студено през април, което ще

...
Тази година времето беше изключително студено през април, което ще
Коментари Харесай

Розоберът закъснява с поне две седмици

" Тази година времето беше извънредно студено през април, което ще докара акцията по розобера да закъснее с две седмици от нормалното ", заяви пред agri.bg Методи Стефанов, дълготраен производител и търговец на розово масло. Заради студовете към 15 май ще стартира беритбата в най-южните масиви, а всеобщият розобер отива към 20-24 май, посочи той.

От думите му излиза наяве, че към този момент е образувана цена на розовия цвят, която е към 3,60 лева за кг. По Закона за розата всеки производител е задължен да подписа контракт с преработвател. 

" Цената, отнесена към предходната година, е с към 30% по-висока, само че дали стопаните ще завоюват, зависи от това кой производител по какъв начин си е отгледал розите ", споделя земеделецът.

Според Стефанов през последните четири години се е работило на загуба. 

" Цената за последните 2 години скочи с 50%, като в началото беше 1,60 лева./кг, през 2022 година стана 3,20 лева./кг, а в този момент ще бъде към 3,60 лева./кг. ", изясни той. 

" Преди 20 години ние държахме 80% от международния пазар на розово масло, а сега се борим за 40% пазарен дял ", разяснява още Стефанов. 

Все повече някогашните руски републики се намесват на пазара на розово масло, заради ниската себестойност на тяхната продукция и нелошото качество. От години там са настанени Турция и Мароко. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР